Her tarif aynı zamanda bir tahriftir, sözü doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Kanaatimizce, bu söz “tariflerin çoğu, efradına cami, ağyarına mani olmadığını” ifade etmektedir. Yani, bir tarif / tanım, bir şeyin bütün yönlerini gösterecek ve de ondan olmayan her şeyi dışlayacak bir formasyondan yoksun ise, bu eksik bir tarif olur ve bir anlamda da bir tahriftir.
Bütün tarifleri böyle bir kategoriye sokmak yanlış olduğundan, bu ifadeyi genellemek de yanlış olur. Çünkü mantıkta, tam ve eksik tariflere yer verilmiş ve konuyla ilgili misaller verilmiştir.
Tariflerin bir kısmı, tarif edilen şeyin konusunu, bazıları amacını, bazıları özelliklerini göz önünde bulundurularak yapılır. Burada tarif eden kimsenin hangi tarif çeşidini esas aldığına bakarak hüküm vermek gerekir, yoksa haksızlık edilir ve yanlış olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Her tarif aynı zamanda bir tahriftir, sözü doğru mudur?
- Kur`an ve Psikiyatri
- Müslümanlar Tevrat'ın değiştirildiğini iddia ediyorlar. Halbuki Maide, 43 ve 44; Ali İmran, 3 ve 93; Bakara 113 ve Nisa 136. ayetler Tevrat'ın değiştirilmediğinin alenen ispat etmektedir?
- Vakıa süresinin 61. ayetinde kullanılan inşa etmek kelimesinin kökeni nedir?
- ŞÂZZ
- Hz. Peygamber aleyhissalâtu vesselâm, pey akçesi ve cezaî şart olarak bilinen bey'u'l-urban'ı yasaklamış mıdır?
- Her şeyde bir hayır vardır, sözü doğru mudur? Bu söz nerelerde kullanılmalıdır? Kötü bir olayımızda da hayır var mıdır?
- HANİF, HANİFLER
- KAZA-KADER
- Çeşitli yerlerde ve internet ortamında Hz.Ali'nin resimleri görülmektedir. Bu resimler gerçekten Hz.Ali'ye mi ait; öyle ise Hz.Ali'nin resimlerinin çizilmesi günah mı?