Her şey Kur'anda var mı?

Tarih: 16.06.2020 - 13:01 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِكُلِّ شَىْءٍ

“Biz Kur’an’ı sana, her şeyin apaçık bir beyanı olarak indirdik.” (Nahl, 16/89) 

gibi âyetlerden hareketle, bazı müfessirler her şeyin Kur’an’da anlatıldığını dile getirir. (Mesela, Mısır’da Tantavî Cevherî, Cavahir fi Tefsiri’l- Kur’an isimli 25 ciltlik hacimli eserinde, yer yer zorlamalı tevillerle bunu göstermeye çalışır.) “Vahiy bize bir şey getirmemiştir.” diyenlere karşı bunlar da “Vahiy bize her şeyi getirmiştir.” mesajını vermeye çalışır. Kanaatimizce, ifrat ve tefritin ikisi de zarardır. Bu meselede, şu noktaları nazara almakta yarar olacaktır:

1. Kur’an; bir tarih, coğrafya, fizik kitabı değildir.

2. Ayet, her şeyin ayrıntılarıyla Kur’an’da yer aldığını göstermez. Ancak, genel çerçevede her şeyden bahisler Kur’an’da bulunmaktadır. (Taberî, XIV,  161; Zemahşerî, II, 628; Merâğî, XIV, 128)

3. Kur’an’da var olan bir şeyi inkâr etmek küfür olduğu gibi, onda olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek de büyük bir hatadır.

4. Her yeni bulunan ilmî keşîf veya revaçta olan teorilere “İşte, Kur’an’da bu da var.” diye İslâm vahyinin mührünü vurmak ilerde birtakım mahzurları netice verebilir. Allah’ın ilminden gelen Kur’an’ın birtakım “bilimsel payandalarla” desteğe ihtiyacı yoktur. Böyle bir destek bulmaya çalışmak bilimi asıl, Kur’an’ı ise ikinci derecede kabul etmek demektir. Hâlbuki asıl olan Kur’an’ın ezelî ve ebedî değişmez hükümleridir. Fennin ve ilmin hiçbir kat’i hakîkatı Kur’an’a aykırı değildir ve olamaz. Kâinatı yaratan Zât’ın kelâmı olan Kur’an, kâinattaki kanunlara nasıl aykırı olabilir? Müslümana düşen görev, Kur’an’daki talimat doğrultusunda, aklıyla kâinattaki kanunları bulmaya çalışmak, bu kanunlardan yararlanmaktır.

5. Kur’an, bir fizik, kimya kitabı olmamakla beraber, âyetlerinin derin hakikatleriyle, ilerde meydana gelecek ilmî gelişmelerden, fennî keşiflerden de işârî bir şekilde bahsetmektedir. Bu işârî yönlerin gösterilmesi Kur’ân’ın i’caz parıltılarından birinin gösterilmesi demek olacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun