"Her kim izzet istiyorsa, bilsin ki izzet tamamiyle Allah'ındır..." (Fatır, 35/10) ayetini açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
"Her kim izzet istiyorsa bilsin ki izzet tamamiyle Allah'ındır..." (Fatır, 35/10)
Şeref, onur, güç, paye, üstünlük gibi anlamları olan "izzet"in bütünüyle Allah'a ait kılınması, bu kavramın insanlar açısından asla kullanılamayacağım değil, insanların elde edebilecekleri her türlü onur ve payenin Allah'tan olduğunu ve ancak O'nun hoşnutluğuna uygun olması halinde değer taşıyacağını ifade etmektedir.
Nitekim başka bir âyette bu kavram Allah'a, Resûlü'ne ve müminlere izafe edilmiştir.(bk. Münâfikun, 63/8)
Âyetin devamında yer alan ve "Sinsi sinsi kötülük tasarlayanlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzakları altüst olur." şeklinde cümle de izzetin şeytanî düşünceleri geliştirmekle elde edilemeyeceğine bir telmihte bulunulduğu anlaşılmaktadır.(Kur'an Yolu, Diyanet, IV/405)
İzzet ve şeref sahibi olmak Allah'a iman ve ona kulluk etmekle mümkündür. Allah'a kulluk, insanı nefsin ve şeytanın dizgininden kurtulmak, kullara kul olmamaktır.
Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
"Allah için alçak gönüllülük göstereni, Allah yükseltir." (Müsned, II/386)
Ayet-i Kerime de izzeti Allah'tan başka isteyen kimseyi ise yüce Allah izzeti istediği kimseyle başbaşa bırakır. İzzeti Allah'tan başkasının yanında arayan bir topluluğu söz konusu ederek şöyle buyurulmaktadır:
"Onlar mü'minleri bırakıp da kâfirleri dost edinenlerdir. İzzeti onların yanında mı arıyorlar? Gerçekten izzet bütünüyle Allah'ındır."(Nisa, 4/139)
Böylece yüce Allah izzetin kendisinin olduğunu, onunla dilediği kimseyi aziz kılıp dilediği kimseyi de zelil kıldığını bize haber vermektedir. Peygamber (asm) de yüce Allah'ın: "Kim aziz olmak istiyorsa, bilsin ki gerçekten izzet bütünüyle Allah'ındır." buyruğunu tefsir ederek şöyle buyurmaktadır:
" Her kim dünya ve âhirette aziz olmak istiyorsa, aziz olana itaat etsin."(Deylemî, Firdevs, V/253)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Âyât-ı Kur’âniyenin işârâtıyla, bütün mevcudattan daimî bir surette dergâh-ı İlâhiyeye giden bir ubûdiyettir, bir tesbihtir, bir secdedir, bir duadır ve bir hamd ü senâdır ki, daimî o dergâha gidiyor." Buraya işaret eden ayetlerden örnek verir misiniz?
- Allah'tan cenneti isterken nasıl bir niyet ve dua etmeliyiz?
- Furkan suresi 63. ayet ile kibre karşı kibir sadakadır, hadisi nasıl anlaşılmalıdır?
- "İman, izzet-i nefsi intaç ettiği gibi, nifak da onun aksine zilleti intaç eder. Zilleti olan, herkese karşı kendisini zelil gösterir. Bu ise riyadır. Riya ise müdahenedir. Müdahene dahi kizbdir..." İzah eder misiniz?
- Kuran'ı bayrağa sarıp, üzerine yemin etmenin bir sakıncası var mıdır?
- Allah günümüz Müslümanlarının yerine başkalarını getirir mi?
- 12. Bölüm: 2. Soru-Cevap
- "O gün, kimsenin kimseye hiçbir fayda sağlamayacağı bir gündür. O gün buyruk, yalnız Allah'ındır." (İnfitar 82/19) ayetini delil göstererek şefaatin olmayacağını iddia edenler vardır. Şefaat olmayacak mıdır?
- “İzzeti İslamiye, izzeti nefis” kavramlarını nasıl anlamalıyım? Müslümana karşı izzet nasıl olmalı? Üstad, dinsizlerle karşı karşıya gelince hunharlığını ve zulmünü yüzüne çarpıp izzeti İslamiyeyi gösteriyor, diyor?
- 30. Bölüm: Mustafa İslamoğlu’na cevap