​Hangi işlerden önce bismillah okumalıyım?

Tarih: 01.02.2025 - 15:51 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Her işten önce bismillah okunması gerektiği söylenir. Bunlar ne tür işler?
- Lütfen ayrıntılı olarak açıklayın.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz (asm) bu konuda şöyle buyurmuştur:

“Besmele ile (Allah’ı anarak) başlanmayan her anlamlı söz veya iş, bereketsizdir, sonuçsuzdur.” (İbn Hanbel, Müsned, 2/360)

Haram-günah olan işlerin başında Besmele çekmek haramdır. Bunun dışındaki bütün işlerde Besmele çekmek ya sünnet veya vaciptir. Çünkü “Besmele çekmek Allah’ı referans vermek / adrese vermek” demektir.

"Bismillahirrahmanirrahîm" ifadesi kâinatta, yer küresinde ve insanda cilvesi vardır. Bunu Bediüzzaman Hazretleri şöyle açıklar:

"Bismillahirrahmanirrahîm"in bir cilvesini şöyle gördüm ki:

Kâinat sîmasında, arz sîmasında ve insan sîmasında birbiri içinde birbirinin nümunesini gösteren üç sikke-i rububiyet var.

Biri: Kâinatın heyet-i mecmuasındaki teavün, tesanüd, teanuk, tecavübden tezahür eden sikke-i kübra-i uluhiyettir ki, "Bismillah" ona bakıyor.

İkincisi: Küre-i Arz sîmasında nebatat ve hayvanatın tedbir ve terbiye ve idaresindeki teşabüh, tenasüb, intizam, insicam, lütuf ve merhametten tezahür eden sikke-i kübra-i Rahmaniyettir ki, "Bismillahirrahman" ona bakıyor.

Sonra insanın mahiyet-i câmiasının sîmasındaki letaif-i re'fet ve dekaik-ı şefkat ve şuaat-ı merhamet-i İlahiyeden tezahür eden sikke-i ulya-i Rahîmiyettir ki, "Bismillahirrahmanirrahîm" deki "Errahîm” ona bakıyor.

Demek "Bismillahirrahmanirrahîm" sahife-i âlemde bir satır-ı nuranî teşkil eden üç sikke-i ehadiyetin kudsî ünvanıdır ve kuvvetli bir haytıdır ve parlak bir hattıdır. Yani "Bismillahirrahmanirrahîm" yukarıdan nüzul ile semere-i kâinat ve alemin nüsha-i musaggarası olan insana ucu dayanıyor. Ferşi Arş'a bağlar. İnsanî arşa çıkmağa bir yol olur. (Lemalar, s. 96-97)

Bediüzzaman’ın bu tespitini teyidi meşhur “Altın Oran”dır. Şöyle ki:

Altın Oranın matematiksel oranı: 1,618’dir

"Bismillahirrahmanirrahîm"in ebced değeri de: (Bismillah) biri temsil etmektedir. Çünkü Allah birdir ve başındaki Elif harfi de bir olarak ona işaret eder. errahmanirrahîm isimlerinin ebced değeri ise 618’dir.

Demek ki altın oranın matematiksel oranı: 1,618 gibi, Besmelenin ebced değeri de verdiğimiz hesap tablosunda 1,618’dir. 

Kuran ve kâinat ayetlerini bize gösteren Allah’a kâinat ve Kuran kitabının işaretleri sayısınca hamd-ü senalar olsun. Âmin.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 87
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun