"Hadımlaşmayayım mı?" diyen sahabiye Peygamber Efendimizin cevabını nasıl anlayabiliriz?
- Bir sahabenin, "Hadımlaşmayayım mı?" sorusuna Peygamberimiz (asm), “Artık kalem kurumuştur. Bu durumda ister hadımlaş ister bırak." diye cevap vermesi nasıl açıklanabilir?
Değerli kardeşimiz,
İlgili hadis şöyledir:
"Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor:
'Ey Allah'ın Resulü, ben genç bir insanım, günahtan korkuyorum, evlenecek maddî imkan da bulamıyorum, hadımlaşmayayım mı?' dedim. Aleyhissalâtu vesselâm bana cevap vermedi. Ben bir müddet sonra aynı şeyi tekrar söyledim. Yine cevap vermedi. Sonra:
'Ey Ebu Hureyre! Senin karşılaşacağın şey hususunda artık kalem kurumuştur. Bu durumda ister hadımlaş ister bırak.' buyurdu." (Buharî, Nikah 8; Nesâî, Nikah 4, 6/59)
- Hadiste tercüme olarak yer alan “Bu durumda ister hadımlaş ister bırak." ifadesi, hadımlaşmayı helal kılan bir ifade tarzı değildir. Bilakis, bu ifade bir uyarıdır, manası şöyledir:
"Ey Ebu Hureyre! Hayatında senin karşılaşacağın şeyler hususunda artık kalem yazdığını yazmış ve kurumuştur. Eğer kaderinde evlilik varsa mutlaka evleneceksin, yoksa evlenemezsin. Keza, eğer kaderinde bir kötülük işlemek varsa onu da yapacaksın, yoksa yapamazsın. Senin karşılaşacağın şey hususunda artık kalem kurumuştur. Bu durumda ister hadımlaş ister hadımlaşmayı bırak. Mukadder olan olur."
“De ki: Hak, Rabbinizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin.” (Kehf, 18/29)
mealindeki ayette olduğu gibi, bu hadisteki ifade de bir uyarı ifadesidir. Ayette küfre cevaz verilmediği gibi, hadiste de hadımlaşmaya cevaz verilmiş değildir. Nitekim, Osman b. Mezun da Hz. Peygamber (asm)'den hadım olmayı istemiş, Hz. Peygamber buna izin vermemişti. (bk. İbn Hacer, ilgili hadisin şerhi).
Bunu şöyle de anlayabiliriz: Kişi, kendi özgür iradesiyle yanlış yola girecekse, bunu Allah bilir; bilmemesi mümkün değil.. İşte bu aynı zamanda bir kaderdir... Çünkü kader Allah’ın ilminin bir nevidir. Bu ayrı bir konudur. Sadece burada akla gelen bir vesveseye karşı bu noktayı özetle yazmış olduk.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Allah’ın küllî iradesi ile insanın cüzî iradesi nasıl bağdaştırılabilir?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bu hadise rağmen insan neden hayatını düzene koymak için çabalamalıdır?
- Kendini kısırlaştırmak, hadım etmek günah mıdır?
- Üç ayları tamamen oruçlu geçirmek uygun olur mu? Tanıdıklarım üç ay üst üste tutmanın iyi olmadığını, pazartesi ve perşembe günleri tutmamı söylüyor.
- “Çarpılacakları günlerine kadar onları kendi hallerine bırak.” anlamındaki ayetten maksat kıyametin kopması mıdır?
- Beni yarattığım kişiyle baş başa bırak.(Müddesir, 74/11) ayeti ne demektir, günümüze nasıl bakar?
- Recep Ayı
- Şeyh Sadi Şirazi kimdir?
- "Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır." sözü ile, "Benim bildiklerimi siz bilseydiniz, az güler çok ağlardınız." hadis arasında bir çelişki yok mudur?
- Şahitlikte iki kadının bir erkeğe denk tutulması konusunu açıklar mısınız? Kadının tek başına şahitliği kabul edilmez mi?
- "Gerçekten onlar düzen kuruyorlar. Ben de bir düzen kurmaktayım. Sen inkarcılara mehil ver; onlara mukabeleyi biraz geri bırak." (Tarık, 86/15-17) Bu ayetlerde neden kafirlere mühlet verilmektedir?