Günlük hayatını yardımsız sürdüremeyecek kadar bedensel özürlü ve hafif zeka geriliği olan bir kimse oruç tutmakla, namaz kılmakla ve örtünmekle yükümlü müdür?
Değerli kardeşimiz,
Bilindiği üzere, ibadet sorumluluğu aklı başında ve sağlığı / yapacak gücü yerinde olan kimseler için geçerlidir. Buna göre;
a. Eğer bu kimse, tamamen zekâ / akıl özürlü ise ilahî tekliflere muhatap değildir.
b. Yok eğer biraz geri zekalı olmakla beraber, yine de aklı başında bir kimse ise, kullukla mükelleftir.
c. Şayet akıllı kabul edilebilen biri ise ve namaz kılmaya ve oruç tutmaya gücü de varsa, bu takdirde bu görevlerini yerine getirmesi gerekir.
d. Şayet bedensel olarak bunları yapmaya gücü yoksa, bu takdirde namazı -yapabildiği şekilde / oturarak, ima ederek- kılacak, orucu ise gücü olmadığına göre tutmayacak ve her gün için bir fitre miktarı fidye verecektir.
e. Böyle kimselerin durumunu tespit etmek için -açıklaması geçerli olan- uzman doktorlardan bilgi almak gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yeteri kadar param olmasına rağmen hacca gitmedim, çünkü Araplara para yedirmek istemiyorum; diyen birisine nasıl cevap vermeliyiz?
- Günlük hayatını yardımsız sürdüremeyecek kadar bedensel özürlü ve hafif zeka geriliği olan bir kimse oruç tutmakla, namaz kılmakla ve örtünmekle yükümlü müdür?
- Geçmişte muhtelif sebeplerden dolayı tutamadığım oruçlarım var, tahmini bir hesapla doksan gün civarındadır. Bu borcumu nasıl telafi edeceğim?
- Ramazan ayında oruç mazeretsiz terkedildiğinde cezası var mıdır?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Ramazandan bir gün önce oruç tutmak mekruh mudur?
- Orucu bozan haller / şeyler nelerdir?
- Açlıkla şeytanın yolları tıkanır mı?
- "Yutikune" kelimesine "gücü yetenler" anlamı verilebilir mi?
- Sprey, göz-burun- kulak damlası, endoskopi, ultrason, anestezi, fitil, lavman, iğne, serum, kan vermek, diyaliz, anjiyo, biyopsi, merhem, ilaç, jinekolojik muayene gibi tedavi yöntemleri orucu bozar mı?