Gayri müslim bir insan Müslüman olduktan sonra ismini değistirmek zorunda mı; değiştirmeyip eski ismini kullanmasında bir sakınca var mıdır?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Böyle bir zorunluluk yoktur. Yeni Müslüman olan kimse eski adını da kullanbilir. Farklı dillerde, manaları güzel olan isimleri kullanmak caizdir. İslam'a uygun olmayan isimleri Allah Resulü (asm) değiştirmiştir. Bu, sünnettir.
Ancak, Peygamber Efendimiz (asm) Müslüman olanların eski adlarını değiştirmelerini, Müslüman olan fakat Arap olmayan insanların da Arapça adlar almalarını emretmemişler, verilecek adların manalarının güzel olmasını emir buyurmuşlardır.
Bazı adları manaları kötü olduğu için, güzel manaları olan adları da kullanırken olumsuz kullanıldığında kötü manaya geleceği veya sahibi üzerinde kötü tesir bırakacağı için değiştirmişlerdir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Yeni doğan çocuk için yapılması gerekenler nelerdir, isim koyarken nelere dikkat etmek gerekir? Sadece İslami isimler mi bırakılmalıdır, yoksa Türkçe, Kürtçe, yabancı veya eski dilde kullanılan, fakat anlamı güzel olan bütün isimler bırakılabilir mi?
- Peygamber Efendimiz (asm)'in hayatı boyunca hiç esnemedigi söyleniyor, doğru mudur?
- Peygamberimiz'i (asm) diğer insanlardan ve peygamberlerden ayıran özellikler nelerdir? Peygamberimiz (asm)'in beşeri özellikleri...
- Çocuklara Arapça olmayan, farklı dillerde isim koymak caiz midir? Ceylin ismi gibi...
- Kesilen tırnaklar, saçlar ve tüyleri sobada yakmak caiz mi?
- İman ettiğini dil ile söylemek şart mı?
- İsmi Muhammet ya da güzel anlamı olanlar, mahşerde farklı bir muamele mi görecektir?
- İsimlerin çocuk üzerinde etkisi var mı? İsim koyarken nelere dikkat etmemiz gerekir?
- Peygamberin mezhebi mi vardı?
- Çocuk doğduğu zaman yapılabilecek sünnetler nelerdir? Çocuk doğar doğmaz iki üç gün içerisinde sünnet ettirmek dinimize göre caiz midir? En doğrusu nedir?