Fatih Sultan Mehmet'in, bir Rum ustasının elini kestirdiği, buna karşılık Fatih'in de elinin kesilmesine karar verildiği doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Olaya göre Fatih, iki mermer sütunu üçer arşın kesip kısaltan mimarbaşının ellerini kestirmiş ve bunun üzerine mimarbaşı kendisi hakkında davacı olmuştur.
Dava üzerine, Fatih Sultan Mehmet davacı ile birlikte İstanbul kadısı huzurunda mahkeme olmuştur. İstanbul kadısı mahkemede hüküm olarak Sultan Fatih’in de ellerinin kesilmesi gerektiği hükmüne varmıştır.
Fakat mimarbaşı kısas istememiş ve Fatih'in her gün kendisine on akçe ödemesi talebinde bulunmuştur. Fatih Sultan Mehmet ise bunu kendi isteğiyle günlük yirmi akçeye çıkarmıştır.
Kaynak:
Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Millet Kütüphanesi, Ali Emiri Koleksiyonu, I/36; Abdurrahman Adil, Hadisat-ı Hukukiyye, İstanbul, 1932, s. 185-186; İsmail Hami Danişmend, Fetih ve Fatih, Timaş Yayınları, İstanbul, 2008, s. 116- 117.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Fatih Sultan Mehmet'in, bir Rum ustasının elini kestirdiği, buna karşılık Fatih'in de elinin kesilmesine karar verildiği doğru mudur?
- Fatih Sultan Mehmet Müslüman mıydı?
- "Ah minel aşki ve hâlâtihi, / Ahraka kalbî bi-harârâtihî." beyti kime aittir, ne demektir?
- Yay ve ok ile avcılık caiz midir?
- Devlet, fiilen olaya katılmak şartı ile ikramiye veriyor ve kanunda açıkça bunu belirtmiş. Birimimiz, fiilen katılmasak dahi ikramiye veriyor. Bu parayı yemek caiz midir?
- Cemel Vakası nedir?
- Hitler ve Lenin hakkında bilgi verir misiniz?
- Mimar Sinan nasıl bir insandı? Hayatı ve kişiliği hakkında bilgi verir misiniz?
- Yüz iş adamı tarafından oluşturulan alışveriş merkezi projesine, Ehl-i kitap gayri müslimler için de ibadethane konulması caiz midir?
- “Arabı sevmek iman alameti, buğz ise münafıklık alametidir." gibi hadisler sahih midir?
Yorumlar
Bunu bende merak etmiştim, aydınlanmış oldum.ALLAH razı olsun.