Farklı meyveleri aşı yapmak, hormon kullanmak caiz midir? Mesela elma ağacına kiraz aşılamak gibi...
Değerli kardeşimiz,
Kur'an-ı Kerim'de “Allah'ın yaratışını (fıtratı) bozanlar şeytanın dostu olup hüsrana uğrayanlar" olarak nitelendirilir.
Günümüzde sıkça söz edilen hormon skandalı bunun başka açıdan tezahürü sayılmaktadır. Hormonlu gıda temelde meşrû bir gıda olmakla birlikte inceleme ve tahlil sonucunda, sırf hormon uygulaması yüzünden yiyen kimsenin vücuduna zarar verecek bir nitelik kazandığı ortaya çıkarsa, hastalıklı hayvan veya bozuk gıda maddesi hükmünde bulunur.
Yani insana vereceği zararın durumuna göre, böyle bir hayvanın etini veya meyveyi yemek haram veya mekruh olur. Ancak bu gıda, tahlil sonucu insan vücudu için zararlı unsurlar taşımazsa helâldir.
Bir ağacın fıtratını bozmadan, onu çeşitli haşerelerden ve zararlı maddelerden korumak amacıyla yapılan aşılama caizdir. Bunda fıtratı bozacak bir durum yoktur. Peygamberimiz (sav) devrinde de hurma ağaçları aşılanmaktaydı.
Buna göre, insan ve çevre sağlığına zarar vermemek kaydıyla meyve ağaçlarına veya diğer bitkilere aynı veya farklı cins meyve aşısı yapılmasında dinen bir sakınca yoktur denilebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- GDO, yani Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar hakkında İslam ne diyor?
- HORMONLU GIDA
- HORMONLU GIDA
- Peygamberin mezhebi mi vardı?
- İçki hastalıklara şifa mıdır?
- Veganlığın dinimizde yeri var mıdır?
- Kuş besiciliği yapmak ve satmak caiz mi? Ben kafeste kanarya besliyorum. Bunları çiftleştiriyorum. Kuşları satarak para kazanıyorum...
- Her şeyi Allah yarattığına göre, doğal afetlere karşı neden tedbir alırız?
- İnsanlar Bu Dünyaya Ne Halde Gelirler?
- Sünnet Olan Beden Temizliği