Evde itikaf yapılabilir mi?

Evde itikaf yapılabilir mi?
Tarih: 08.05.2020 - 05:37 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İtikafın camilerde ve mescitlerde yapılması gerektiği söyleniyor. Ancak korona virüs gibi bir salgından veya başka bir nedenden dolayı cami ve mescitlerde itikaf yapma imkanı yoksa, evin uygun bir yerini namaz ve itikaf için ayırarak burada itikafa girilebilir mi?
- Ayrıca, itikaf hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cuma namazı kılınan camilerde itikafa girmek daha faziletli olmakla beraber, cemaatle beş vakit namaz kılınan bir mescidde itikafa girmek de geçerlidir.

Alimlerin çoğunluğuna göre, kadınların da erkekler gibi itikafa camide girmeleri gerekir. Ancak Hanefî fakihleri kadınların evin münasip bir yerinde itikafa girmelerini tercih etmiştir. Kadınlar evin uygun bir yerini namaz ve itikaf için ayırarak burada itikaf yapabilirler. 

Korona virüs yüzünden erkekler de evde uygun bir yerini namaz ve itikaf için ayırarak itikaf yapabilirler. Bu ayrılan yer sonra değiştirilebilir.

İtikaf

Sözlük anlamı "bir şeye bağlanmak, kendini ona vermek" olan itikaf İslam'da oldukça etkili ve değerli bir ibadetin adıdır. Bu ibadet, Allah rızası için itikafa niyet ederek mescide girmek ve orada gerekli kurallara riayet ederek bir müddet kalmak suretiyle yapılır.

Sevgili Peygamberimiz (asm) daha ziyade Ramazan ayının son on gününde bu ibadeti yapardı; Rabbine kavuştuğu yılın Ramazan'ında ise süreyi yirmi güne çıkarmıştır. Eşleri ve sahabesi de ona uyarak bu ibadeti hem onun sağlığında hem de ondan sonra yapmışlardır.

Yerleşim merkezinin büyük camiinde en az bir kişinin Ramazan ayının son on gününde itikaf yapması kifaî sünnet (orada yaşayanlar adına yapılması sünnet) olarak kabul edilmiştir.

İtikaf niyetiyle camiye giren mümin (adet ve lohusalık halinde olmayan hanımlar da itikaf yapabilirler) orada yatar, kalkar, yer içer, ancak zorunlu ihtiyaçları için dışarı çıkar, dünya işleri ve zorunlu olmayan sebeplerle dışarı çıkmaz. Caminin uygun bir yerinde çadır benzeri bir yer yapılması ve itikafa giren şahsın bunun içinde kalması müstehabdır (sünnete uygundur, iyi olur).

İtikafın esası Allah rızası için dünya işlerini terk ederek bir süre O'nun evi olan camide kalmak ise de bu süreyi şu meşguliyetlerle doldurmak uygun görülmüştür:

- Nafile namaz kılmak.
- Kur'an okumak.
- Allah'ı ve O'nun yarattıklarında görülen nişanlarını düşünmek.
- Allah'ı çeşitli zikir şekilleriyle anmak.
- İstiğfar etmek, kendisi ve başkaları için af dilemek.
- Kendisi ve diğer insanlar için dua etmek.
- Hz. Peygamber'i (asm) anmak, ona salat ve selâm getirmek.
- Din alanında faydalı bilgiler almak ve vermek
(ilmî faaliyet).

İtikaf ibadeti yalnızca Ramazan'da on gün süreyle yapılmaz. Müminler itikafa niyet ederek her zaman mescide girip bir süre orada kalmak suretiyle bu müstesna ibadetin feyzini ve zevkini, elde edebilirler.

Şu gürültülü, yıpratıcı, adi, maddî, insanı kendine yabancılaştıran dünyada itikafa ne kadar muhtacız!..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun