En doğru kocayı nereden bulurum?

En doğru kocayı nereden bulurum?
Tarih: 21.12.2020 - 11:33 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evlilik ebedi bir yol arkadaşlığıdır. Bu yolda eşlerde beklenilen şey ise, kadın ve erkeğin birbirini tamamlayarak maddi ve manevi konularda birbirine yardım etmesi, iyi ve kötü günde birlikte olmasıdır. Bunun yanında karşı cinsin karşılayabileceği psikolojik, sosyal ve biyolojik ihtiyaçlarını gidermesidir.

Bundan dolayı da evlenecek kişilerin ebedi hayat arkadaşları olacak eşlerini iyi seçmeleri, bu konuda hassas olmaları gerekir ki, evlilikten beklenilen huzuru elde edebilsinler.  Çünkü “Dünyada insanların tam ünsiyeti, ancak refikasıyla (eşiyle) olur.”  Sizi de bu duyarlılıkta gördüğümüz için tebrik ederiz.

Gerçi doğru eşin nasıl olması gerektiği konusunda dinimizin önerdiği temel kriterler herkes için geçerlidir. Ancak her insanın farklı mizacı, karakteri, ailesi, kültürü, beklentileri.. olduğundan evlilikte uyumu yakalamak için kişilere özel kriterler de olmalıdır.

Doğru bir eşin nasıl olması gerektiğine bu çerçeveden baktığımızda, eş adayı ile dört temel konuda uyum içinde olmanız önerilir. Bunlar sırasıyla değerleriniz, karakteriniz, beklentilerinizdir ve ihtiyaçlarınızdır.

1) Öncelikle eş adayı ile dini, insani ve kültürel değerleriniz uyum içinde olmalıdır.

a)  Hepimizin Müslüman olmamızın bize sağladığı inanç ve akideleri var, İslam’ın bize kazandırdığı değerler var, bakış açısı var. Haram-helal konusunda farzlar, sünnetler konusunda, dünyaya gelişimizdeki asıl amacımız konusunda inançlarımız vardır.

Bu konularda uyum olmaza, sadece dünya değil, ahiret hayatımız da zarar görür.

Bunun için eşin dindar olması huzurlu ve mutlu bir evlilik için ilk kriter olması gerekir. Çünkü dindar bir insan, İlâhî adalet önünde hesap vereceğini bildiği için sadakatsizlik yapamaz, yapmamalı; içki, uyuşturucu ve kumar gibi aileyi yıkan değerlerden uzak durur, durması gerekir.

Dini inancı kuvvetli bir koca, karısını Allah’ın bir hediyesi ve emaneti olarak sever ve muhabbet eder. Aynı şekilde dindar bir kadın, kocasını Allah için sevdiğinden dolayı, eşler birbirinin küçük kusurlarına ehemmiyet vermez. Çünkü Allah rızasının ön planda olduğu, eşlerin birbirine sevgi ve merhametle muamele ettiği bir evlilikte samimiyet, fedakarlık ve affetme ön planda olur.

Dindar bir insan, eşinin ebedi hayat arkadaşı olduğuna inandığı için, çabuk bozulan fiziki güzelliğine değil de iç güzelliğine bağlanır. Ebedî beraberlik düşüncesi şefkatini harekete geçirir.

Örneğin bir kimsenin karısı ihtiyarlasa, hastalansa ve çirkinleşse de eşine güzel bir huri / ebedi cennet arkadaşı gibi muamele eder, ebedi hayat arkadaşına zulmedemez, ona şiddet uygulamaz.

Aynı durum kadın açısından kocası için de geçerlidir.

Hakiki bir imana sahip olan dindar insanların evliliğinin daha sağlam olmasının bir nedeni ise, eşlerin, evlilik kurumunun gerektirdiği sorumluluklarını yerine getirmesidir. Çünkü İslamiyet bu konuda eşlere vicdani ve hukuki sorumluluklar getirmekte. Yerine getirilen her sorumluluk için eşlere ibadet sevabı verirken, yerine getirilmeyen sorumluluklar için de ceza ve azap var olduğunu söylemektedir.

b) Her kurum ve ilişkide olduğu gibi evlilik kurumunda da olmazsa olmaz bazı değişmez insani değerler vardır. Bunlar evliliği ayakta tutan ve mutlu bir şekilde devam etmesini sağlayan temel direklerdir.

Örneğin karşılıklı sevgi, muhabbet, şefkat, “samimî ve ciddî ve vefadarane hürmet ve hakikî ve şefkatli ve merhamet”, sadakat, fedakarlık ve güven bunlardan en önemlileridir. Eşiniz olmasını düşündüğünüz kişide bu değerler var mı? Varsa ne kadardır? Bunlara dikkat etmek gerekir.

c) Dini değerler yanında kültürel değerlerde de uyum önemlidir.

Örneğin kişinin aile yapısı, yetişme biçimi, eğitim düzeyi, gelenek ve görenekleri sizinle belli bir ölçüde uyum içinde olmalıdır. Çünkü insanın içinde büyüdüğü kültürü onun hayata ve evliliğe, eş ilişkisine bakışını etkiler.

Onun için, yüzde yüz uyum elbette mümkün değildir, ama kültürel uyum ne kadar fazla ise, evlilik huzuru da o kadar iyi olur.

2) Eşler arasında karakter uyumu ne kadar fazla ise, anlaşma da o kadar fazla olur

İkinci olarak karakter ve mizaç uyumuna dikkat etmeniz gerekir. Elbette her insanın karakter ve mizacı farklıdır. Buna kadın ve erkek olmaktan kaynaklanan farklılıklar da eklenince, eşimizle mutlak bir uyum içinde olmamız imkansızdır.  

Ama aşırı uçlarda da olmamasına özen gösterilmelidir.

Mesela birisi konuşmayı çok sever, diğer eş sevmezse, içe kapanıksa sorun yaşayabilirler. Veya birisi aşırı öfkeli, diğeri de aşırı kırılgan ise, sık sık küsmeler, kırılmalar kaçınılmaz olur.

Onun için belli bir ölçüde de olsa karakter uyumu da huzurlu bir evlilik için çok önemlidir.

3) Çiftlerin evlilik beklentileri birbirine yakın olursa huzur da fazla olur.

Evlilikten beklentileriniz arasında da uyum olması, en azından uçurum olmaması önemlidir. Çünkü çiftlerden birisi, duygusal ve romantik beklentiler içinde evleniyor, diğer eş de ihtiyaçlarını giderme beklentisi içindeyse, her iki taraf da hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Veya bir taraf dinine ve inancına daha iyi hizmet etmek için evleniyor, diğer taraf da hayattan daha fazla zevk almak için evleniyorsa, beklentiler arasındaki uçurumdan dolayı huzursuzluk yaşanabiliyor.

Günümüzde artan boşanmaların bir nedeni de çiftlerin yaşadığı bu tarz hayal kırıklıklarıdır. Bu durumda kişi, yanlış bir evlilik yaptığını düşünmekte veya aldatıldığına zannetmektedir.

4) Eşler, birbirinin biyolojik, psikolojik, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını ne kadar fazla karşılarlarsa mutlulukları da o kadar fazla olur.

Evliliğin bir hikmeti de erkek ve kadının başta biyolojik olmak üzere, ekonomik, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bundan dolayı da evlenmeyi düşündüğünüz kişiye yönelik kendinize şu soruları sormalısınız:

- Bu kişi, benim ihtiyaçlarımı ne kadar karşılayabilir?
- Karşılamazsa tutumum ne olur. Örneğin geçimimi sağlayabilir mi, biyolojik ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar bana hoş geliyor mu?
- Psikolojik ihtiyaçlarım olan, dostluk, arkadaşlık, sırdaşlık ihtiyaçlarımı giderecek biri midir?
- Onunla sohbet edebilir miyim, onunla duygu ve düşüncelerimi paylaşabilir miyim?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre eş adayının ihtiyaçlarınıza cevap verip veremeyeceğini anlarsınız.

Tüm bunların yanında her yönüyle mükemmel bir aday bulmak zordur. O zaman da size önerimiz, dünya ve ahiret saadetinizi kazanmanıza vesile olacak “önceliklerinizi”, bir başka ifadeyle “olmazsa olmazlarınızı” birkaç maddede belirleyip, eşinizi öyle seçmenizdir. Bu seçimden sonrası ise kadere teslim olmaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Evlenmek istiyorum, ama eş adayı bulamıyorum, ne yapmalıyım ...
Kızlar dindar eş nasıl bulur?
Eş seçiminde / evlilikte dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ...
Dindar bir eş seçmemizin özellikle bu zamanda bize ...
Evlenmeyi Düşünenlere.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun