Duhan 12. ayeti iman ettik mi, iman edeceğiz mi?

Tarih: 20.11.2022 - 12:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ömer Nasuhi Bilmenin müellifi olduğu Kur'an-ı Kerim tefsirinde Duhan Suresi 12. ayet için mealinde şöyle deniliyor:
"Ey Rabbimiz! Bizden bu azabı açıver şüphe yok ki, biz müminleriz."
- Aynı kitabın tefsirinde ise şöyle deniliyor:
"(Ey Rabbimiz! Bizden bu azabı açıver) diye niyaz edecekler ve (şüphe yok ki, biz müminleriz) yani: O felaket bizden kaldırıldığı takdirde elbette ki, biz iman etmiş olacağız, diyeceklerdir.
- Mealde ve tefsirde farklı bir anlam yok mu? Meali okurken azap olduğu sırada inkarcıların biz müminiz dediğini anlıyorum ama tefsiri okuduğumda inkarcıların biz mümin olacağız dediğini anlıyorum.
- Hangisi doğru?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayette geçen "Duhan" yani "Duman mucizesi" hakkında iki farklı görüş olduğu için, bu iki farklı görüşe göre farklı mana verilebilmektedir.

İlgili ayetin meali şöyledir:

"Rabbimiz, üzerimizden azabı kaldır, bizler artık inanmaktayız (diyecekler)." (Duhan, 44/12)

Ayette geçen Duhan (duman) mucizesi, olup bitmiş bir olay mıdır yoksa kıyamet yaklaştığında gerçekleşecek bir alamet midir?

Bu soruya iki farklı cevap verilmiştir.

Bu mucize "Henüz olmadı." diyenlere göre duman olayı, kıyamet yaklaştığında vuku bulacak, bu uyarıya rağmen insanlar inkârdan vazgeçmeyecekler, arkasından kıyamet kopacak ve herkes ettiğini bulacaktır.

"Duman olayı Hz. Peygamber (asm) hayatta iken gerçekleşti" diyenlere göre ise "duman"dan maksat, açlık yüzünden meydana gelen görme bozukluğudur. "Amansız bir şekilde yakaladığımız" diye tercüme ettiğimiz "Batsa" ise Bedir savaşıdır.

Buhari, kitabının tefsir bölümünde bu yorumu, sahabe rivayetlerine dayanarak şöyle açmaktadır:

Hz. Peygamber (asm), Müşrikler çağrısına karşı direnince Allah'a yalvararak, Hz. Yusuf'un kavmine yaptığı gibi bunlara da bir kıtlık vermesini istedi. Duası kabul edildi, kıtlık geldi, yiyecek içecek bir şey kalmadı. İnsanlar derilere ve kemiklere varıncaya kadar ne buldularsa yediler. Açlıktan öylesine zayıfladılar ki sonunda görme bozukluğuna yakalandılar, baktıklarında kendilerini kuşatmış bir duman görüyorlardı. Hz. Peygamber'e başvurarak bu azabın kaldırılması için dua etmesini, artık inandıklarını söylediler. O ise "Azap kalkınca yine eski halinize dönersiniz." buyurdu. Nitekim duası üzerine azap kaldırıldı, onlar da derhal eski inkârcılıklarına döndüler. Allah bu dönekliğin, inkâr ve zulümde ısrar etmenin cezasını Bedir savaşında verdi.

Kur'an'da geçen şu beş olay bu dünyada gerçekleşmiştir:

- Lizam cezası (İnkarcılardan bazıların esir edilmesi bazılarının da öldürülmesi) (Taha 20/129; Furkan 25/77)
- Rumların yenilemsi (Rum suresi 3. ayetinde müjdesi verilen Rumların İranlıları yenmesi) (Rum 30/2)
- Ay’ın ikiye yarılması (Kamer 54/1)
- Duhan suresinde geçen Duhan ve Batsa. (Buharı, Tefsir, 44/1-5)

Allah’ın ilmi ezeli olduğundan, Kuran bütün asırlara ve bütün insanlara hitap ettiğinden, bu ayetin hem burada açıklanan manaları hem de daha farklı anlamları içine aldığı söylenebilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ayette geçen Duhan yani Duman ne demektir? Asrımızda bu ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun