Dua ederken inşallah demek sakıncalı mı?

Dua ederken inşallah demek sakıncalı mı?
Tarih: 07.07.2021 - 13:21 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Birisi dua edince, örneğin Allah şifalar versin dediğinde, amin inşallah diyoruz.
- Ancak bazıları dua etmenin adabında inşallah demek yoktur diyerek, inşallah ile dua etmek Allah’ım istersen ver demek manasına geldiğini, bunun da dua adabına uymadığını söylüyor.
- Özetle, dua ederken veya dua edene inşallah demenin dini açıdan bir sakıncası var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“İnşallah” kelimesi “Allah dilerse” anlamına gelir. Kur'an’da,

“Hiçbir şey hakkında sakın 'Yarın şunu yapacağım.' deme! Ancak, 'Allah dilerse yapacağım.' de. Unuttuğun zaman Rabbini an ve 'Umarım Rabbim beni, bundan daha doğru olana ulaştırır.' de.” (Kehf, 18/23-24)

buyurularak, yapılacak veya yapılması planlanan her işi Allah’ın iradesine bağlamak emredilmiştir. Zira hiçbir şey O’nun iradesi ve dilemesi dışında gerçekleşmez.

Alimler, kişinin gelecekte yapmayı tasarladığı işlerden söz ederken, o tarihte sağ olup olmayacağını, herhangi bir engelle karşılaşıp karşılaşmayacağını, ayrıca o işe muvaffak kılınıp kılınamayacağını bilemediğinden, meşru işlerde daima inşallah demesinin gerektiğini belirtmişlerdir.

Yapılması düşünülen işin vukuuna ilişkin tereddüdü ifade etmek için kullanılan inşallah sözü, vukuunda şüphe bulunmayan konularda daha çok nezaket amacıyla söylenir.

Yüce Allah’ın güzel isimlerinden biri “Semi’u’d-duâ’ (duaları işiten / kabul eden)”dır (Al-i İmran, 3/38)

Bu itibarla mümin dualarını Allah’ın kabul edeceğine inanarak yapmalıdır. Nitekim Peygamberimiz (asm);

“Kabul edileceğine kesin bir şekilde inanarak Allah’a dua edin.” (Tirmizi, Deavat, 66; bk. Hakîm, Deavat, I, 493)

tavsiyesinde bulunmuş;

“Dua ettiğiniz zaman, isteğinizi kesin olarak isteyin. 'Allah’ım! Dilersen bana ver.' demeyiniz. Çünkü Allah’ı zorlayacak herhangi bir güç yoktur.” (Buhari, Deavat, 21; Muslim, Zikir, 7; İbn Hıbban, Ed’ıye, no: 977);

“Biriniz, 'Allah’ım! Dilersen beni bağışla.', 'Allah’ım! Dilersen bana merhamet et.' diye dua etmesin. İsteğini kesin olarak istesin. Çünkü O’na engel olacak hiç kimse yoktur.” (Ebu Davud, Salat, 358)
buyurmuştur.

Bu hadisler, duanın kabul olacağına inanarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir.

Bu itibarla duada kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak uygun olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun