On dört ayar altın yüzük ve pırlanta takmak, altın kaplama saat kullanmak erkeğe haram mıdır?
Altının haram olduğuna dair ayet var mıdır? Altında ayar konusu önemli midir, 14 ayar altın da olsa haram mıdır? Pırlanta da haram mıdır?
Değerli kardeşimiz,
1. Erkeğin altını zinet eşyası, ipeğinde giyim eşyası olarak kullanılması haramdır. Peygamber Efendimiz (asm) önce bir altın yüzük takmış, sonra parmağından çıkararak “Artık onu bir daha takmayacağım.” diye buyurmuştur.
Kullanılan yüzükte altın miktarı fazla ise, kullanmak caiz olmaz; altın miktarı diğer madenden az olursa caizdir.
Bununla beraber, her ne kadar hüküm olarak altın miktarı diğer madenden az olanları kullanmak caiz ise de gerçeği bilmeyen bazı kimseler, bunları altından yapılmış zannedebilir, kişi hakkında suizanna neden olabilir veya başkasına kötü örnek olabilir. Bu açıdan caiz bile olsa, altın kaplama veya altın katkılı yüzük, saat gibi eşyaları kullanmamak daha uygun olur.
On dört ayar yüzüğün altın değeri fazla olduğu için erkeklerin kullanması caiz olmaz.
2. Erkek ile kadının cinsleri bir olsa da Cenab-ı Allah onların fıtratlarını ayrı ayrı yaratmıştır. Her kadın fıtratan zinet ve süse meyyaldir; süslenip gösterişe çok önem verir. Altın, tarih boyunca kadının en değerli zinet eşyası olduğu için onun sembolü olmuştur.
Bugün kuyumculara başvurduğun zaman, dükkânlarında kadına ait altından çeşit çeşit zinet eşyasının imal edilip teşhir edildiğini görürsün. Bunun için Peygamber (asm) bir altın parçasını bir eline, bir parça ipeği de diğer eline alarak bunların ümmetinin erkekleri için haram, kadınları için helâl olduklarını beyân buyurdular. Binaenaleyh kadın için altından yüzük, bilezik ve küpe gibi zinet eşyasını imal etmek ve satmakta beis yoktur. Fakat erkek için altından böyle bir zinet eşyasını imal edip satmak haramdır. Günaha girmesi hususunda yardım yapılmış olur.
Elmas ve pırlanta gibi diğer zinet eşyası ise altın kadar kullanışlı ve kadının sembolü olmadıkları için, kadına mubah olduğu gibi erkeğe de mübahdır. İmali ve satışı hususunda hiç bir sakınca yoktur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Altın takı kullanmanın ve ipek elbise giymenin erkeklere haram olmasının sebebi nedir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Erkeklerin on iki ayarın altında altın yüzük takması caiz midir?
- Altın kaplamalı (tamamen altın olmayan) kap, çatal, bıçak gibi yemek eşyalarının kullanılması caiz midir?
- Erkeğin platin yüzük takması caiz mi? Gümüş dışında hiçbir madde kullanılamaz mı? Hangi maddeden yapılan yüzük kullanabilirim?
- Nişan ya da düğün sebebi ile erkeğin takacağı gümüş alyansın üzerinde şerit altın olsa bu caiz olur mu?
- Erkeklerin taktıkları yüzük kaç gram olabilir?
- Demir, bakır, gümüş, tunç takıları takmakla ilgili hükümler nelerdir?
- Demir, bakır, kurşun ve tunç gibi madenlerden yapılan yüzükleri takmak caiz midir?
- Namazda yapılan bütün rükünlerin hikmeti nedir. Namazın beş vakit olmasının hikmet nedir?
- Hanefi mezhebine göre kan gelmesi abdesti bozuyor. Peki oranı nedir?
- Ruhlar aleminde Allahı kabul etme var mıydı. Madem varsa neden imtihana tabi tutulduk. Ruhlar aleminde nefs-i emmare verilmiş miydi?