Altın kaplamalı (tamamen altın olmayan) kap, çatal, bıçak gibi yemek eşyalarının kullanılması caiz midir?

Tarih: 31.07.2006 - 18:54 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gümüş veya altından ev eşyasının ticareti ve imali hakkında ihtilâf vardır. Hanefî mezhebine göre kullanmamak şartıyla altın ve gümüşten kab, kaşık, bıçak ve benzeri şeyleri alıp evde bulundurmakta beis olmadığı gibi, ticaretini yapmakta da beis yoktur(1).

Şafiî mezhebine göre, kullanmadan altın ve gümüşten imal edilmiş olan kab, kaşık ve benzeri ev eşyasını evde bulundurmak ile ticaretini yapmak hakkında iki görüş vardır. Bir görüşe göre kullanılması caiz olmadığı gibi, onu imal edip ticaretim yapmak ve evde bulundurmak da caiz değildir. Diğer görüşe göre imal ve ticaretini yapıp evde bulundurmakta bir sakınca yoktur(2).

Ancak altın kaplamada eşyalarda kullanılan maddenin miktarı altından fazla olduğu için, bunlar hükmen altın değildir. O nedenle bu eşyaları kullanmak caizdir. 

Bununla beraber, her ne kadar hüküm olarak altın miktarı diğer madenden az olanları kullanmak caiz ise de, gerçeği bilmeyen bazı kimseler, bunları altından yapılmış zennedebilir, kişi hakkında suizanna neden olabilir veya başkasına kötü örnek olabilir. Bu açıdan caiz bile olsa, altın kaplama veya altın katkılı eşyaları kullanmamak daha uygun olur.

Dipnotl:
1. İbn-i Abidin, 5/217.
2. el-Mühezzeb, 1/11-12.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun