Çocuk anneye mi babaya mı verilmeli?

Tarih: 29.11.2023 - 11:10 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ebu Hüreyre‘ye oğluyla beraber Farisi bir kadın gelip çocuğun kendisinin olduğunu, kocasının da kendini boşadığını anlatarak “Ey Ebu Hüreyre, kocam oğlumu götürmek istiyor.” dedi. Kadın, Ebu Hüreyre ile Farsça konuşuyordu. Kadınla konuştuktan sonra Ebu Hüreyre çocukla da kendi dilinde konuşmaya başladı. Bu sırada kadının kocası geldi ve “Çocuğum üzerinde kim hak sahibidir?” dedi. Ebu Hüreyre de ona: “Ey Allah’ım, bu konuda bir şey söylemiyorum. Ancak ben Peygamberin yanında iken bir kadın O’na gelip: “Ey Allah’ın Elçisi, kocam oğlumu benden alıp götürmek istiyor. O, bana Ebi İnabe kuyusundan su getiriyor ve bana faydası oluyordu.” dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz üzülerek çocuğa yönelip onunla ilgilenmeye başladı. Kadının kocası da “Çocuğum üzerinde kim hak sahibidir?” dedi. Nebi (asm) de çocuğa “İşte bu annen bu da babandır, istediğinin elinden tut.” dedi. Çocuk da annesinin elini tuttu ve kadın çocuğuyla oradan ayrıldı.”
- Sanani ve Şeybani’ye göre bu hadisin Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde gelen bir rivayetinde ‘yâ ğulam’ ifadesi vardır.
- Bir yerde şöyle bir açıklama okudum, doğru mu?
Özellikle erkek çocuklarına bu çağda tercih hakkı verilmemelidir. Çünkü anneyi seçmesi durumunda çocuğun tabiatı kadınlaşacaktır. Bunda kadının erkeklere göre bozuk yapıda olması etken olarak kabul edilir. Dolayısıyla kadın gibi davranabilme ihtimallerinden dolayı erkek çocuğa özellikle tercih yaptırılmaz.
- Eğer bu açıklama doğruysa o zaman bu hüküm bu hadisle çelişmiyor mu? Bunu nasıl anlamak gerekir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, “Bunda kadının erkeklere göre bozuk yapıda olması etken olarak kabul edilir. Dolayısıyla kadın gibi davranabilme ihtimallerinden dolayı erkek çocuğa özellikle tercih yaptırılmaz…” cümlesinde geçen tespit ve hüküm şeriata da bilime de uygun değildir.

Çocukların kimin yanında kalacağı konusunda ölçü ve belirleyici durum çocuğun faydasıdır; kimin yanında kalması onun için daha faydalı ve sakıncasız ise çocuk onun yanında kalır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun