Cihada gitmeden gitmiş sevabı nasıl kazanılır?
- Cihada gitme imkânı bulamayan biri cihada gitmiş gibi sevap kazanmak için neler yapabilir.
- Herkes bu fırsatı yakalayabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Evet, cihada gitme fırsatı bulamayan kişiler, durumlarına göre cihada gitmiş gibi sevap kazanabilirler. Malla, bedenle gazveye fiilen katılanlara yardımcı olabilirler. Bu konu Efendimizin (asm) hadis-i şeriflerinde açıklanmıştır.
Ebû Abdurrahman Zeyd İbni Hâlid el-Cühenî (ra)’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
« مَنْ جهَّزَ غَازِياً في سَبِيلِ اللَّه فَقَدْ غَزَا وَمَنْ خَلَفَ غَازِياً في أَهْلِهِ بِخَيْرٍ فَقَدْ غَزَا»
“Kim Allah yolunda cihada gidecek bir gaziyi techiz eder, cihad için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılarsa, âdeta cihada gitmiş gibi sevap kazanır. Cihada giden gazinin arkada bıraktığı ailesine güzelce bakıp onların ihtiyaçlarını karşılayan kimse de sanki cihad yapmış gibi sevap kazanır.” (Buhârî, Cihâd 38; Müslim, İmâre 135-136).
Allah yolunda cihada çıkacak bir gaziyi donatmaktan maksat, onun cihad yapabilmesi, cephede savaşabilmesi için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılamaktır. İslam'ın ilk yıllarında cihada iştirak eden kimseler bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılar atını, devesini, kılıcını, kalkanını veya buna benzer harp alet ve edavâtını, hatta yiyip içeceği şeyleri kendileri temin ederlerdi.
Daha önceki soruların cevaplarında, cihada giden bir gaziyi techiz etmenin, onun savaş ihtiyaçlarını karşılamanın faziletine işaret edilmiştir. Gerekli savaş malzemelerine sahip olmadan cihada çıkılamayacağı gerçeğini herkes kabul eder. Kabul etmemiz gereken bir başka gerçek de herkesin savaş malzemesi temin etmesinin imkânsızlığıdır. Tabii ki günümüzde durum tamamen farklıdır. Artık ülkeler düzenli ordu bulundurmakta, bütçelerinin büyük bir bölümünü bu ordunun ihtiyaçlarına ayırmaktadır.
Bugünün silahları da şahısların elde edemeyeceği kadar yüksek fiyatlıdır. Ancak devletlerini devam ettirmek kararlılığında olan milletler, dünyanın şartlarına ayak uydurmak zorundadırlar. Burada Müslüman toplumlara düşen görev, kendi kendilerine yeterli hâle gelebilmek ve başkalarına muhtaç olmamaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için Müslüman fertlere de önemli görevler düşmektedir. Her fert gücünün yettiği oranda ülkesinin kalkınmasına, gelişmesine ve milletler arası yarışta önde olmasına katkı sağlamalıdır.
Konunun özel boyutu dışında bir de genel boyutu düşünülecek olursa, iyilik kabul edilen her hususta Müslümanların birbirleriyle yardımlaşması gerekir.
Günümüz savaşları, eski savaşlardan çok farklıdır. Savaş sadece cephede değil, cephe gerisinde de büyük tahribatlar yapmaktadır. Acımasız katliamlar, öldürmeler, sakatlamalar, yakmalar ve yıkmalar meydana gelmektedir. Cepheye gidenlerin geride bıraktıkları aile fertlerine gereken ilgiyi göstermek, onları koruyup kollamak, bakımlarını üstlenmek, görülecek işlerini görmek, geçimlerini sağlamak, cephede cihad yapanın sevabı gibi sevap kazanmaya vesile olur.
Özet olarak;
- Cihada giden bir Müslümana yardımcı olmak, onun cihatta ihtiyaç duyacağı malzemeleri temin etmek, cihada katılmış gibi sevaptır.
- Cepheye cihada giden bir gazinin geride kalan aile fertlerine yardımcı olmak ve ihtiyaçlarını gidermek, cihad sevabı kazanmaya vesile olur.
- Fiilen yapılan cihadın sevabı başka bir amelle kıyaslanmayacak kadar üstündür.
- Yardımlaşma ve ihtiyaçlarını gidermede Müslümanlar birbirlerinin kefilidir.(bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., H. No: 179 ve 1309)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Müslüman askerlere yardım etmek sevap mı?
- Cihada gitmek isteyip imkanı olmayan ne yapar?
- Çok sevap kazandıran amel hangisidir?
- Cihada katılmayan sevap alır mı?
- Günahları giderip dereceleri yükselten hayırlar nelerdir?
- Cami yolundaki adımlar sevap mı?
- Yeni bir çığır açan kişiye karşılık var mı?
- "Temizlik imanın yarısıdır..." diye başlayan hadisi açıklar mısınız?
- Artık hicret yapılamaz mı?
- Hayber nasıl fethedildi?