Çiftçilerin tarım sigortası TARSİM yaptırması caiz midir?

Tarih: 19.02.2021 - 12:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Tarsim (Tarım Sigortaları Havuzu) isimli devlet destekli bir kuruluş var. Bu kuruluş istemeleri halinde çiftçilerin ürünlerini sigortalıyor. Eğer çiftçilerin ürünleri yağmur dolu vb. gibi sebeplerle zarar görürse, bu kuruluş zararlarını karşılıyor:
1. Bu kuruluşta sigortacı olarak değil de ziraat mühendisi olarak experlik (zarar tespiti-bilirkişilik) yapmak yani çalışmak caiz midir?
2. Çiftçilerin tarım sigortası yaptırması caiz midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soru 1:
Bu kuruluşta sigortacı olarak değil de ziraat mühendisi olarak experlik (zarar tespiti-bilirkişilik) yapmak yani çalışmak caiz midir?

Cevap 1:

Bu kuruluşta experlik (zarar tespiti-bilirkişilik) yapmak yani bu işlerde çalışmak caizdir; çünkü aşağıdaki cevabımızda görüleceği üzere bu çeşit sigorta caizdir.

Soru 2:
Çiftçilerin tarım ve hayvan sigortası yaptırması caiz midir?

Cevap 2:

Eskiden yoktu, şimdi katılım (tekafül) sigortacılığı var ve bu sigortacılık şekli meşrudur. Genel olarak sigorta işlemlerini katılım sigortacılığı yapan kuruluşlara yaptırmak gerekir.

TARSİM’e gelince:

Bu sigorta sistemi devletin, sigorta kapsamına giren ürünlerin ülke için yeterli miktarda üretilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir çeşit teşvikidir. İlgili mevzuatta:

“Bitkisel Ürün Sigortası’nda, poliçede yazılı primin %50'si devlet tarafından karşılanır. Meyve ürünlerinde, dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin 2/3’ü devlet tarafından karşılanır…”
denilmektedir.

Çiftçinin bu devlet desteğinden yararlanması bir ihtiyacıdır. Devlet bu havuzu yalnızca katılım sigortacılarından oluşturursa daha uygun olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun