Cennettekilerin, cehennemdekileri seyredip güleceği anlamındaki rivayet sahih midir
- Mutaffifin suresinde, iman edenlerin, kâfirlerin çektikleri azapları gülerek seyredeceklerini bildiren âyet-i kerimelerin tefsirinde Hazret-i Kab buyuruyor ki:
"Cennetten, cehennemi seyretme imkanı vardır. Bir mümin, cehennemdeki düşmanını görmek istese, (hemen önüne gelir, bir televizyon gibi) düşmanına yapılan azapları görerek sevinir." (Tibyan)
- Bu hadis-i şerif sahih midir ve açıklar mısınız; nasıl anlamamız gerekir? Oradaki duygularımız farklı olabilir, ben böyle düşündüm ama...
Değerli kardeşimiz,
“Cürümlere, suçlara batanlar dünyada iken, müminlerle alay edip onlara gülerlerdi.” (Mutaffifin, 83/29)
mealindeki ayette ifade edildiği üzere inkârcılar, dünyada iken, müminlerin ahiret akidelerine uygun hareket etmelerinden dolayı, onları kafası çalışmaz adamlar olarak görüyor ve kullukla ilgili hallerine gülüp duruyorlardı. İşte “Ceza amelin cinsinden olur.” kuralı gereğince, kimin geri zekalı olduğu ortaya çıkmış o gün, artık müminler kafirlerin hallerini seyredip gülecekler. Bu gülmeleri, daha önce dünyada iken onların müminlerle alaylı gülmelerine bir karşılıktır.
Burada insanların gülüp gülmemelerinden çok, Allah’ın muntakim (intikam alan) olarak iman eden kulları için ihkak-ı hak edeceğini düşünmek gerekir.
Bu ifadelerden maksat, müminleri sabırlı olmaya davet etmek, inkârcıların zenginliklerine, makam-mevkilerine, güç ve nüfuzlarına bakarak ümitsizliğe aşırı üzüntüye girmemelerini telkin etmektir. Nitekim ilgili ayetlerde inkârcıların bu yaşam tarzlarına dikkat çekilmiştir. Yoksa, orada müminlerin sürekli cehennemdekilere bakıp gülecekleri gibi bir sonucu çıkarmak doğru olmasa gerektir.
- Kâb’ın söyledikleri ve bunun bir benzerini söyleyen Abdullah b. Abbas’ın sözleri tefsirlerde geçer. (bk. Taberi, ilgili ayetlerin tefsiri).
Müminlerin mücrimlere bakarak gülmeleri ve bunun gerekçeleri Kur’an’ın açık ifadesinde yer almaktadır:
“Cürümlere, suçlara batanlar dünyada iken, müminlerle alay edip onlara gülerlerdi. Yanlarından geçerken kaş göz hareketleriyle onları küçümserlerdi. Ailelerine döndüklerinde, yaptıkları bu işlerle övünüp eğlenirlerdi. Onları gördükleri zaman: 'Şunlar kaçık insanlar, anormal tipler!' derlerdi. Hoş bunları müminlere gözcü tayin eden de yoktu ya! (Fuzulî bir tarzda, kendi kendilerinde öyle bir yetki görürlerdi). İşte bugün de müminler kâfirlerin üstüne gülerler. (Cennetteki) Koltuklarına kurulurlar ‘Kâfirler yaptıklarının cezasını buldular mı?’ diye bakınırlar.” (Muttaffifin, 83/29-36)
Kur’an’ın bu açık beyanından sonra, başkasının bu konuda ne dediğine bakmaya ihtiyaç yoktur. Kâb ve İbn Abbas’ın söyledikleri, işin detaylarıyla ilgili makul birer yorumdur...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cennetin toprağının dermek olması ne demektir?
- Peygamber Efendimiz,?Cennetin toprağının dermek olduğunu? haber vermiştir. Bu ne demektir? Ayrıca müminlerin ahirette cehennemdekilerle dalga geçeceği doğru mudur?
- Hz. Nuh'un, Tufan'dan sonra iki yüz elli yıl yaşadığıyla ilgili rivayet sahih midir?
- Cennette sarhoşluk verecek bir ırmak mı var?
- Peygamberimizin hanımlarıyla konuşma hadisleri hicab ayetlerinden önce midir, sonra mı?
- Ğaşiye suresi 8-14. ayetlerine göre, insanın sadece yüksek cennette mutlu olacağı anlamına mı gelir?
- Her çile cennet yolunun bir taşıdır, imtihandan kaçan ahireti kaybeder, hadisini nasıl anlamalıyız?
- Öğleyin kıyafetlerinizi çıkardığınızda… (Nur, 24/58) ayetini bugün nasıl anlamalıyız?
- Ahzab Sure 6. ayette "Hz. Peygamber onların babasıdır." şeklinde bir anlam var mıdır?
- ''Dünya kâfirin cennetidir'' sözünü nasıl anlamak gerekir?