Cennetin her derecesi bütün alemleri içine alacak genişlikte midir?
- Ebu Said radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
“Cennette yüz derece vardır. Bütün alemler bunlardan birinin içinde toplansalar, hepsini de kuşatır, istiab eder.” Tirmizi, Cennet 4, (2534).
- Bu hadis-i şerifte geçen bütün alemlerden kasıt, bütün yaratılmış alemler midir?
Değerli kardeşimiz,
Evet, hadiste yer alan “Âlemîn=alemler”den maksat, evvel ve ahir bütün mahluklardır (yani bütün insanlar). (bk. Aliyu’l-Kari, Miraktu’l-Mefatih, h. no: 5663)
Kanaatimizce hadisteki “el-alemin”den maksat bütün varlıklar değil, bütün insanlardır. el-Mirkat’ta yer alan “halku’l-evveline ve’l-ahirine”den maksat da bütün insanlardır.
Halk kelimesi bu anlamda kullanılmıştır. Çünkü, cennetin genişliği veya darlığı -diğer varlıklarla değil- insanlarla ölçülür; çünkü, muhatap onlardır.
Ayın, güneşin cennete sığıp sığmayacağı konusu, makam itibariyle burada söz konusu olmaması gerekir. Yalnız melekler ve cinler de tali derecede mülahaza edilebilir.
Bununla beraber, cennetin genişliğinin belli bir ölçüye sığmadığını belirtmek için “bütün varlıklar”ı kapsar da denilebilir. Kaynaklarda bu konuda açık bir bilgiye rastlayamadık.
Tirmizi’nin kendisi bu hadisin “garib” olduğunu belirterek zayıf olduğuna işaret etmiştir.(bk. Tirmizi, Cennet, 4/h.no: 2532)
- Ravilerden İbn Lehia zayıf bir ravi olarak meşhurdur.
- Ancak, Aliyyu’l-Kari’nin bildirdiğine göre, İbn Hibban bu hadisi “tashih” ettiği başka bir senetle rivayet etmiştir. (bk. Tuhfetu’l-Ahvazi, 7/201, ayrıca bk. el-Kari, a.g.e, a.g.y)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cennette yüz derece vardır, hadisi sahih midir?
- "Avalim-i ulviye" denilen meşhur alem-i misal, alem-i ervah, alem-i berzah, alem-i bakiden ve dar-ı bekadan değiller mi? "Alem-i beka", "alem-i ulvi", "ahiret" kavramlarını tanımlar mısınız?
- "İnsan, çendan bütün esmaya mazhar ve bütün kemalata müstaiddir." Buradaki insandan maksat bütün insanlar mıdır?
- İblisin Allah'tan aldığı rahmet nedir?
- Talak suresinin 12. ayetinde geçen "emrin, bunlar (yer-gök) arasından inip durması" ne demektir?
- İnsani Berzahlar (münevver akıllar, selim ve nuranî kalbler) için neden ayrıca bir bab açmış Üstad Hazretleri? Diğer bablarda bu zatlardan bahis var zaten. Hikmeti ne olabilir acaba, açıklar mısınız?
- Hesapsız cennete girecek kişilerle ilgili hadis sahih midir?
- Allah’ın, Yahudilere hitaben buyurduğu, “Alemlerde hiçbir kimseye vermediğini size verdi.” (Maide, 5/20) mealindeki ayette geçen "alemlerde hiç kimseye vermediği şeyler" nelerdir, neden hiç kimseye vermediklerini Yahudilere vermiştir?
- "...O halde durmayın, hayırlı işlerde birbirinizle yarışın..." ayetinin muhatabı kim?
- Dehr / İnsan suresi 2. ayete göre Hz. Âdem’in babası mı vardı?