"Bir şey murat ettiğinde onun buyruğu 'Ol!..' demekten ibarettir; hemen oluverir." (Yasin, 36/82) ayeti açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Yasin suresi, ayet, 82:
"Bir şey murat ettiğinde onun buyruğu 'Ol!..' demekten ibarettir; hemen oluverir."
Ayetin Açıklaması:
Zemahşerî, buradaki ifadenin Allah Teâlâ'nın evrendeki egemenliğinin mutlak olduğunu, irade buyurduğu bir şeyi gerçekleştirmek için vasıtaya ihtiyacının bulunmadığını ve onun hakkında zorluk, yorgunluk gibi yaratılmışlara ait kusurların düşünülemeyeceğini vurgulayan mecazî bir anlatım olduğu kanaatindedir. (III, 294). Katâde'nin bu âyetin tefsiriyle ilgili olarak Arap dilinde "kün" (ol) demekten daha kolay bir ifade bulunmadığını belirtir. (Taberî, XXIII, 32) Şu halde "kün" kelimesinin basit yapısı da konuyu bizim zihnimize yaklaştırma amacı taşır. (Ayrıca bk. Bakara, 2/117; bk. Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu: IV/456.)
Cenâb-ı Hak, ezelde hazırladığı plân gereği, kâinatı bütünlüğü içinde amacına doğru hareket ettirirken, meydana gelecek şeyler ve olaylar için «ol» emri ile tecellide bulunur. Bu, eşyayı veya olayı meydana getirecek sebeplerin oluşup harekete geçmesini sağlar.
Bazı ilim adamlarına göre, «ol emri» mu'cizenin tecellisinde olduğu gibi, sebep ve kanunlar zincirine bağlı olmaksızın tecelli eder ve irâde edilen şey bir anda oluverir. Gerçi bu, Allah'ın sonsuz kudreti dahilindedir; dilerse öyle de olur; ama O'nun koyduğu kanunlar, çizdiği plânlar vardır ve onlar kusursuz şekilde işler ve uygulanır. «Ol emri» belli bir seyir içinde kanun, plân, program ve sebeplerle bağlantı kurarak hedefine ulaşır. Buna «sünnetullah» da diyebiliriz. (bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, 10/5075.)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Allah’ın "kün" yani "ol" emrini nasıl anlamalıyız?
- Allah'ın sebepleri yaratmasının ve çalıştırmasının hikmeti...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'ın "ol" emri ezeli olduğuna göre, olan şeyin de ezeli olması gerekmiyor mu?
- -Bir şey murad ettiğinde O'nun buyruğu "0l!" demekten ibarettir; hemen oluverir.- Yasin suresi 82. ayeti açıklar mısınız?
- Tahrim suresi 12. ayette Rabbin sözleri ve kitaplarının ayrı ayrı anılmasının nedeni nedir?
- Allah neden yok edeceği türleri yarattı?
- Hangi ayet ne için okunmalı?
- Allah'ın "kün" yani "ol" emrini nasıl anlamalıyız?
- Allah, neden eşi olmadan çocuk sahibi olamayacağı örneğini veriyor?
- "Sonra duman halinde olan göğe yöneldi, ona ve yerküreye: 'İsteyerek veya istemeyerek, gelin!' dedi. İkisi de 'İsteyerek geldik.' dediler." (Fussilet, 41/11) ifadesini açıklar mısınız; gelen iki şey nedir?
- "Üd'ûnî estecib lekum. / Bana dua edin size icabet edeyim." (Mü'min, 40/60) ayetini izah eder misiniz?
- Fecr Suresi 22. ayette geçen “Rabbin gelip melekler de saf saf dizildiğinde” ifadesini açıklar mısınız?