Evlatlık, evlat edinenin mirasını kullanabilir mi?
- Ben şimdiki aileme evlatlık verilmişim ve evlatlık verildiğim aile vefat etti. Evlatlığa kalan mirası, evlatlığın kullanması caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
Bilindiği gibi, İslam öncesinden var olan "Evlatlık kurumu", İslam tarafından yasaklanmıştır.(bk. Ahzab, 33/40). Buna göre, evlatlık alınan kişi İslam açısından gittiği ailenin bir ferdi olamaz ve hukukî herhangi bir şeye sahip olamaz.
Ancak, evlat edinmiş olan aile fertleri, ölmeden önce evlat edindikleri kimseye herhangi bir malı vermişlerse bu geçerlidir. Zaten bu husus herhangi bir yabancı kimse için de söz konusudur.
Bir de eğer evlatlık alan ailenin ölümleri hâlinde, geriye kalan malları veya belli bir bölümünü evlatlıklarına ait olacağını söylemişlerse, ispatı hâlinde tabii ki onun olacaktır.
Eğer böyle bir şey söz konusu değilse, ailenin mirasçı durumundaki fertleriyle konuşmak gerekir. Bir şekilde onların rızasını almak ve onlarla uzlaşmak şarttır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evlatlığa kalan mirası evlatlığın kullanması caiz mi?
- Evlatlık, evlat edinme, yuvadan çocuk almak konusunda bilgi verir misiniz?
- Evlatlık veren ve alan ailenin günahı var mı?
- KADININ MİRASI
- NESEB, NESEP
- Amcam emekli ve hiç kızı yok. Beni evlatlık almak ve öldüğünde emekli maaşını bana bırakmak istiyor. Bu maaşı almam caiz olur mu?
- Evlatlık edinmek caiz midir?
- Beni evlatlık alan aile gerçek ailem sayılır mı?
- Almanya'da torununu evlat edinen bir dede, vefat ettiğinde miras paylaşımı nasıl olur? Ayrıca devletin kanunlarına göre biriken emekli ödeneğini sadece bekar olan evlat alabiliyor...
- ZEYNEB binti CAHŞ (r.a)