Bazı kiliselerde yapılan hasta iyileştirme gibi durumlar istidrac mıdır?

Tarih: 06.06.2018 - 00:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- ​Bazı televizyonlarda yapılan canlı yayınlarda kilisede yapılan göz iyileştirme ayinini nasıl anlamalıyız?
- Ayrıca bazı hocaların felçli ve dilsizleri iyileştirme gibi durumlar internet ortamında çokça var.
- Rahiplerin ve hocaların bu yaptıklarının ikisi de istidrac mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Rivayet olur ki İmam-ı Azam Ebu Hanife Hazretlerine sormuşlar:

“Ya İmam! Falanca keramet gösterip yerden bir miktar havalanıp âdeta uçabiliyormuş; falanca insan da suyun üstünde yürüyormuş?..”

İmam Hazretleri demiş ki:

“Sinek de uçar, kurbağa da su üstünde yürür. Siz bana o kişilerin takvasından haber verin, gerisinin önemi yoktur!”

Unutmayalım ki bu dünya “dar-ı say” yani çalışma dünyasıdır, “dar-ı mükafat” değil! Bu dünyada çalışacağız, tarlamızı ekeceğiz, ahirette ebedi semeresini alacağız inşallah!

Bize düşen eksiksiz kulluk vazifelerimizi bihakkın yerine getirmektir, gerisi gerçekten önemsiz bir teferruattır.

Sualde bahsedilen hadiselerin kahir ekseriyeti, kötü niyetli düzenbaz kişilerin insanları aldatmasından ibarettir.

Ancak şunu da unutmayalım ki, kainattaki istisnasız her oluş Allah’ın izni ile vuku bulur. O izin vermezse hiçbir şey olmaz.

Ayrıca Cenab-ı Hak bu kainatta hikmetine binaen her işi sebeplere bağlamıştır. Mucizeler ise sadece peygamberlere, onların risaletlerine delil olsun diye ihsan edilmiştir.

Kerametlere gelince; dediğimiz gibi her iş sebeplere bağlıdır. Biz ise sebeplerin ilmine tamamen vakıf değiliz ki her işi anlayalım. Dolayısıyla ilmimizin yetmediği bir konuda gerçekten bir olağanüstülük gördüğümüz zaman, bunu hemen farklı algılayabiliyoruz.

Nasıl ki keramet, bazı Allah dostu kullardan zuhur edebiliyor ve belki de bizim ilmine vakıf olmadığımız sebeplere bağlı, bir müşrik veya kafirden de aynı ilme bağlı olarak istidrac halleri görülebilir.

Keramet ihsan edilmiş hak dostu bunu dile pek getirmez, özelinde yaşar, çünkü olanları Allah’tan bilir, kendisine bir ikram olarak algılar ve elhamdülillah der.

Bazı “doğa üstü özel yetenekleri” olduğuna insanları inandırmaya çalışanlar ise, ya sahtekarlık peşindedirler ya da “İman esaslarından” ve marifetten bihaber olduklarından, kendilerine bahşedilmiş bazı ilimleri kendilerinden bilirler.

Bize düşen, çevremizde bazen yaşadığımız, hatta bazen kendimizde dahi müşahede edebileceğimiz olağanüstü halleri hiç abartmamak, her şeyin Cenab-ı Hak’tan olduğunun şuurunu bir an olsun unutmamak, başta farz namazlar olmak üzere ibadetlerimizi tam yapmak ve salih ameller peşinde koşmaktır.

Gerçekten olağanüstü bir hâl, keramet hatta mucize görmek istersek, yediğimiz bir parça karpuzun atomlarından vücudumuzun tırnak, saç, deri, kan, kemik, göz hücresi, karaciğer hücresi... gibi birbirinden tamamen farklı yapılara dönüşmesini izleyip, tefekkür edip, “Suphanallah!” dememiz bizi en doğru yola, sırat-ı müstakime götürecektir.

İlave bilgi için tıklayınız:

 -İstidraç nedir? Keramet ve istidrac arasındaki farkı nasıl anlamalıyız ...
İstidraç ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun