Bazı dualarda “Hata, günah ve isyanlarımı bağışla Rabbim.” deniliyor. Hata, günah, isyan farklı şeyler mi ki ayrı ayrı tövbe ediliyor?
Değerli kardeşimiz,
"Hata, günah, isyan" sözcüklerinin ortak paydası suç unsurudur. Eşanlamlı da olsa farklı sözcüklerle suçunu itiraf etmek, pişmanlığın boyutunu göstermesi bakımından önemlidir.
Bununla beraber, bu sözcükler arasında bazı nüanslar da yok değil; örneğin:
Hata: Bazen bilmeden yapılan bir yanlışlığı ifade eder. Bazen de genel olarak doğruluktan sapmayı, yanlışa saplanmayı ifade eder.
Günah: Türkçe bir sözcüktür. Arapçadaki “ZENB” kelimesinin karşılığıdır. Bu kelime, sorumluluk, vebal gerektiren bir yanlışa işaret eder.
İsyan: Allah’ın emir ve yasaklarına karşı çıkma manasına gelir.
Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki; her isyan günahtır ve her günah da isyandır. İsyan yanlış eylemdir; günah ise, bu yanlış eylemin sonucu olarak ortaya çıkan karşılıktır, vebaldir, sorumluluktur. Hata ise, hem isyanı hem de günahı çağrıştıran bir yanlışa işaret etmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bazı dualarda “hata, günah ve isyanlarımı bağışla Rabbim” deniliyor. Hata, günah, isyan farklı şeyler mi ki ayrı ayrı tövbe ediliyor?
- Kuran okurken yanlış okumak günah mıdır?
- “Günahından tam olarak dönüp tövbe eden, onu hiç işlememiş gibidir." hadisinin tefsirini açıklar mısınız?
- Tevbe ve istiğfar
- "Şirkten sonra en büyük günah, zina etmektir." (İbni Ebi'd-Dünya) hadisini açıklar mısınız? Neden adam öldürme, faiz, fitne çıkarmak, anne babaya isyan etmek ilk sırada değildir?
- CİNÂYET
- MÂSİYET
- Ümmetimden hata, unutma, zorlama ile işlenen fiillerden sorumluluk kaldırılmıştır, hadisindeki kolaylık sadece bizim ümmetimize mi hastır?
- Gelecekte işlenecek bir günah, daha gerçekleşmeden, geçmişte veya günümüzde bir takım değişikliklere sebep olur mu? Gelecekteki işleyeceği günah, kişinin önünü keser mi?
- Büyük günahlar, yedi kebair nelerdir?