Bağımlı, yaptıklarından sorumlu mu, günah olur mu?

Tarih: 07.02.2024 - 07:49 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bilerek uyuşturucu madde kullanan birisinin psikolojisi bozulursa veya akıl hastalığına yakalanırsa bunda sonuç ne olur?
- Uyuşturucu maddenin psikolojik hastalığa neden olacağını bilen birisi ya da psikolojiyi bozduğuna dair şüphesi olan birisi, yine de gidip uyuşturucu içerse ve sonra psikolojisi bozulsa ya da akıl hastası olsa bu kişi daha sonra bu psikolojisi bozulmuş hâli ile günah işlese, yani sorumluluklarını istese de yerine getiremezse ona günah yazılır mı?
- Çünkü psikolojisine zarar vereceğini bildiği halde gidip içiyor. Yani böyle bir kişinin günahı ne olur?
- Ve psikolojisi bozukken yaptıklarından böyle bir şey yaptığı için günah kazanır mı? Çünkü psikolojisini bozacağını biliyordu ama yine de gidip kullandı.  

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, özgür iradesiyle uyuşturucu alan ve bundan dolayı psikolojisi zarar görüp suç işleyen kimse, bütün yaptıklarından hem dünyada hem de ahirette sorumlu olur.

Bu nedenle, öncelikle tövbe edip uyuşturucuyu bırakır, sonra da bütün günahları için de tövbe edip kul hakları varsa ve helalleşmek mümkünse onlarla helalleşir. Helalleşme imkânı yoksa, onlar için dua eder, sadakalar verir, yaptığı ibadetlerin sevaplarından onlara da bağışlar. Bunlara devam ederek bağışlanacağını ümit eder.

Unutmamak gerekir ki, bir şeyin mazeret sayılması için onun kişinin iradesi dışında cereyan etmesi gerekir. Mesela:

Bir insan hasta olduğu için iradesi dışında psikolojisi bozulursa bu durumda o kişinin işlediği kötülükler, istek dışı meydana gelen bu hastalığı bir mazeret kabul edilir. Fakat iradesiyle kendini sarhoş eden kimsenin hiçbir mazereti olmaz.

Konuyu fazla uzatmadan Bediüzzaman Hazretlerinin şu açıklamasını okumakta fayda vardır:

اِنَّ الضَّرُورَاتِ تُبِيحُ الْمَحْظُورَاتِ (zaruretler haramı mübah/helal kılar) kaidesi, yani 'Zaruret, haramı helal derecesine getirir.' İşte şu kaide ise, küllî değil. Zaruret eğer haram yoluyla olmamış ise, haramı helal etmeye sebebiyet verir. Yoksa sui ihtiyarıyla, gayr-ı meşru sebeplerle zaruret olmuş ise, haramı helal edemez, ruhsatlı ahkamlara medar olamaz, özür teşkil edemez.

Mesela: Bir adam sui ihtiyarıyla, haram bir tarzda kendini sarhoş etse; tasarrufatı, ülema-i Şeriatça aleyhinde caridir, mazur sayılmaz.(Sözler, s. 482-483)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun