Sarhoşken zinaya yönlendirilen kişinin hükmü nedir?
- Sarhoşken (kendinde değilken), zinaya meylettirilen kişinin yapmış olduğu zinanın hükmü nedir?
Değerli kardeşimiz,
- Hanefi ve Şafiilerin de içinde bulunduğu alimlerin büyük çoğunluğuna göre, bir kimse kendi iradesiyle kendini sarhoş etmişse, bu sarhoşluk halinde yapacağı bütün muameleleri (sarhoş olmamış gibi) geçerli sayılır ve sorumlu olur. (bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslami, 4/129)
- Bediüzzaman Hazretlerinin konuyla ilgili fetvası da aynı doğrultudadır:
“...Bir adam sû'-i ihtiyarıyla (özgür iradesini kötüye kullanarak), haram bir tarzda kendini sarhoş etse; tasarrufatı (yaptığı bütün olumsuz işleri), ülema-i Şeriatça aleyhinde caridir, mazur sayılmaz. Tatlik etse (eşini boşasa), talakı vaki' olur. Bir cinayet etse, ceza görür.” (bk. Sözler, s. 482-483)
- Bu fetvaya göre, kendi isteğiyle kendini sarhoş hale getirmiş bir kimsenin -kendinde/farkında olmasa da- yaptığı zina suçu, sarhoş olmadan yapmış gibi kabul edilir. Sarhoşluktan ötürü hiçbir mazereti kabul edilmez.
- Şu anda yapılması gereken şey, ciddi bir tövbe etmektir. Hem yabancı bir erkekle halvette kalmaktan dolayı, hem zina suçundan dolayı hem de bu suça sebebiyet veren içki içmekten dolayı samimi pişmanlık duymak ve bu işlerden uzak durmaktır. Uzak durmak için de sosyal çevreyi mümkün ölçüde değiştirmek esastır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Hamza, siz babamın kölelerisiniz, demiş mi?
- Zinaya karşı insanın kendi kendini hadım etmesi caiz midir?
- SARHOŞLUK
- SARHOŞLUK
- Bağımlı, yaptıklarından sorumlu mu, günah olur mu?
- Sarhoş olmayacak ölçüde alkol alan kişi, bu halde namaz kılabilir mi?
- Sarhoş olmayacak kadar az içki içmek haram mı? Alkol alan (kendi ifadesiyle, sosyal içici) bir arkadaşımı bundan vaz geçirmek için ona neler söyleyebilirim, yaptığının yanlış olduğuna ikna etmek için neler anlatabilirim?..
- İbadetlerine güvenenin, müminlere eziyet edenin ve Allah?ın rahmetinden ümit kesenin yaptıkları ibadetler geçersizdir, anlamına gelen hadis sahih midir?
- Ruhun aletleri nelerdir, nefis dahil midir? İnsana ruh üflenirken nefis de mi üfleniyor? Nefis, ene ve akıl arasındaki fark ve irtibat nedir?
- Eski çağa ve şimdiki zamana göre evlilik konusunu açıklar mısınız?