Alkollü içeceklerin analizini yapmam günah mı?

Alkollü içeceklerin analizini yapmam günah mı?
Tarih: 08.06.2017 - 00:26 | Güncelleme:

Soru Detayı

1. Ben gıda mühendisiyim, çalıştığım laboratuvara ithalat ihracat ürünü olarak alkollü içecekler geliyor, bunların analizini yapmam günah mı?
2. Muayene ve laboratuvar tetkikleri için alkollü ilaçları üretmek ve satın almak caiz midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Analizini yapmak, bu maddenin ne olduğunu, neleri ihtiva ettiğini ortaya koymaya yarar. Bunun kullanımla bir alakası yoktur.

2. Alimler, şifa verdiği bilinen ve alternatifi olmayan uyuşturucu ilaçları satın almanın ve içki gibi haram ve necis ile tedavinin caiz olduğunu belirtmişlerdir.

Örneğin, uyuşturucu ilaçlar zaruri durumlarda tedavide faydalı olduğundan fakihlerin çoğunluğuna göre tedavi amaçlı alım-satımı caizdir. Ayrıca bunu telef eden zararı tazmin etmekle sorumludur. (bk. el-Mevsuatu'l-Fıkhiyyetu'l-Kuveytiyye, 11/36)

Demek ki, haram kılınmış bir şey ile tedavinin şifa verdiği biliniyorsa ve başka bir helal alternatifi de yoksa, onunla tedavi olmak caizdir. (Tebyinu'l-Hakaik, 6/49)

Örneğin, başka bir çözümüz olmadığı bir durumda tedavi ve istifra için sarhoş edici şarabı içmek İmam Ebu Hanife ve Ebu Yusuf’a göre caizdir. (Bedaiu's-Sanai, 5/116)

Özetle, alimlerimiz şifa verdiği bilinir ve alternatifi olmaması durumunda fayda görüldüğü gerekçesi ile uyuşturucu ilaçların alım satımını ve şarap gibi necis ve haram kılınmış şeyle tedaviyi caiz görmektedirler. Bu durum zaruret kapsamına dahildir.

Bu nedenle soruda geçen işi yapmada bir sakınca olmadığı anlaşılmaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun