Azimet ve takva terimleri hakkında, karşılaştırıp örneklendirerek bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Bilindiği üzere dini konularda bir fetva derecesi vardır, bir de takva. Dinin her meselesinde üst üste bu iki basamağı her zaman görmek mümkündür.
Fetva basamağı, dini hayatta çıkılacak ilk mecburi basamaktır. Fetva basamağından aşağıda kalınacak başka basamak yoktur. Fetvanın üstünde ise takva basamağı vardır. Takvayı tercih eden sevabını alır; etmeyen günaha girmez. Ancak fetva öyle değildir. Fetva mecburidir. Çünkü fetvanın altında inilecek başka basamak yoktur. Fetvadan düşen tutunacak yer bulamaz, kuyu dibine düşer.
Burada şunu da ilave etmeliyiz ki; insan (ilgi duyabiliyorsa) kendi nefsi için çoğu yerde takvayı tercih etmeli, takva ile amel etmeye gayret göstermelidir. Ama başkaları için fetvayı kafi bulmalı, fetva ile amel edeni muhabbete layık görmeli, hafife almamalıdır ki, arada sevgi azalması söz konusu olmasın.
İlave bilgi için tılayınız:
Azimet - Ruhsat meselesi ne demektir, izah eder misiniz?..
Takva nedir, müttaki kime denir?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Fetva ve takva ile amel: Fetvanın helal dediğine takvanın haram veya caiz değil dediği oluyor. Bu "Allah'ın haram dediğine helal, helal dediğine haram demek" gibi bir şey değil mi?
- Hanefi Mezhebine göre, bir dirhem / el ayası kadar olan necasetin namaza engel olmadığı görüşü hangi hadis rivayetine dayanmaktadır?
- Zina etmiş, fakat sonradan tövbe etmiş kişi imamlık yapabilir mi?
- Peygamber Efendimiz (sav)'in Kur'an'ın açıklayıcısı olduğuna dair ayetler var mıdır?
- Besmeleyle kesildiği bilinmeyen et yenir mi?
- Dış ülkelerden ithal edilen peynir ve peynir mayası helal midir?
- Allah, insana büyük değer verdiği halde, kendisine secde etmesini istemekle insanın şahsiyetini küçük düşürmüyor mu?
- Duaların kabul olmasına vesile olan halleri izah eder misiniz?
- "Radıyallahu anh" ne demektir, kimler için kullanılır? (c.c.), (s.a.v.), (r.a.), (k.s.), (a.s.), (r.h.), (Hz.) kısaltmalarının anlamı ve kimler için söylendiği hakkında bilgi verir misiniz?
- Günaha girmek, günaha girme isteğini artırır mı?