Fetva ve takva ile amel: Fetvanın helal dediğine takvanın haram veya caiz değil dediği oluyor. Bu "Allah'ın haram dediğine helal, helal dediğine haram demek" gibi bir şey değil mi?
Değerli kardeşimiz,
Bilindiği üzere dini konularda bir fetva derecesi vardır, bir de takva. Dinin her meselesinde üst üste bu iki basamağı her zaman görmek mümkündür.
Fetva basamağı, dini hayatta çıkılacak ilk mecburi basamaktır. Fetva basamağından aşağıda kalınacak başka basamak yoktur. Fetvanın üstünde ise takva basamağı vardır. Takvayı tercih eden ilave sevabını alır; etmeyen günaha girmez. Ancak fetva öyle değildir. Fetva mecburidir. Çünkü fetvanın altında inilecek başka basamak yoktur. Fetvadan düşen tutunacak yer bulamaz, kuyu dibine düşer.
Burada şunu da ilave etmeliyim ki; insan (ilgi duyabiliyorsa) kendi nefsi için çoğu yerde takvayı tercih etmeli, takva ile amel etmeye gayret göstermelidir. Ama başkaları için fetvayı kafi bulmalı, fetva ile amel edeni muhabbete layık görmeli, hafife almamalıdır ki, arada sevgi azalması söz konusu olmasın.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Azimet ve takva terimleri hakkında, karşılaştırıp örneklendirerek bilgi verir misiniz?
- Erkeğin ve kadının sakız çiğnemesindeki hüküm nedir?
- Namazda yazı (gözümüze takılan yazıyı) okumak namazı bozar mı?
- Enflasyon farkı faiz olur mu? Faizin haram olmadığı şartlar mevcut mu, nelerdir?
- Resim ve fotoğraf konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
- Bıyık uzatma veya kesme konusunda dinimizin hükümleri nelerdir?
- Hanefi Mezhebine göre, bir dirhem / el ayası kadar olan necasetin namaza engel olmadığı görüşü hangi hadis rivayetine dayanmaktadır?
- Kerahet vaktinde namaz kılmaktan dolayı sehiv secdesi gerekir mi? Mesela ikindi namazını kerahet vaktine kadar geciktirince "vakti ertelediğimizden dolayı" sehiv secdesi gerekir mi?
- Öğle namazının vakti ne namaz başlar, ne zaman biter?
- Asli vatanı Bursa, ikamet vatanı Konya, sükna vatanı İstanbul olan kişinin seferilik durumunu açıklar mısınız?