Besmeleyle kesildiği bilinmeyen et yenir mi?
Değerli kardeşimiz,
Ayet-i kerimede, besmelesiz kesilen hayvanın etinin yenmeyeceği yolunda açık hüküm vardır. Bunu teyid eden hadisler de mevcuttur. Bu sebeple ittifak edilen husus şudur:
"Etin yenmesi için hayvanın besmele ile kesilmesi lazımdır! Evet, bunda ihtilaf yoktur. Hayvan kesilirken mutlaka besmele çekilmelidir. Çekilmezse et yenmez."
Ancak, besmelenin terki iki sebepten olabilir:
1. İhmalden, unutmaktan veya heyecandan.
2. İnkârdan, inanmamaktan.
İhmalden, unutmaktan, heyecandan besmele çekilmemişse, et yenir, bir şey lazım gelmez. Çünkü bunda bir kasıt yoktur. İnkârdan ise, Allah'ı kabul etmiyor, ismini anmayı inanmadığı için reddediyorsa, elbette böyle inkârcı birinin kestiği yenmez.
Şayet, bu konuda bir bilgi yoksa, nasıl kesildiği bilinmiyorsa, İslam ülkesinde yaşayan biri bu konuda hüsnüzan eder, besmele ile kesildiğini kabul eder ve eti yer. Bilgi yokluğu etin yenmemesine değil, yenmesine delil kabul edilir.
Şafii mezhebinde ise, hayvan kesilirken besmele çekilmese de yenirken çekilir, böylece mahzur söz konusu olmaz.
Konuyu böylece tespit ettikten sonra gelelim diğer bir yönüne: Bilindiği üzere bir fetva vardır, bir de takva. Fetva işin birinci basamağıdır. Herkes onunla amel etmeye mecburdur. Takva ise bir üst basamaktır. İçte duyulacak aşk ve şevkin gereğidir. Ama herkes onunla amel etmeye mecbur değildir.
Hâl böyle olunca, et kesimi konusunda fetvasını arzettiğimiz hükümler herkesi bağlayıcıdır. Bu ölçüler içinde olan eti herkes yer, başka şeyler arama mecburiyeti hissetmez. Ama birileri çıkar, böyle olmakla birlikte ben daha titiz davranmak istiyor, kesim şeklini bilmediğim eti yemek istemiyorum, diyebilir. Bu onun takva duygusundan kaynaklanıyorsa tebrik edilir. Ama başkalarını da bu tercihine zorlaması uygun görülmez.
Bu anlayışı, helal olan diğer gıda maddelerine de uygulayabiliriz. Biri diyebilir ki, "Ben falan ve filan gıda maddelerine bazı şeylerin karıştığını zannediyorum. Bu konuda kesin bir delil olmasa da (şüphe) ettiğim için onları yemiyor, içmiyorum." Buna saygı duyulur, sahibinin takvası takdir edilir.
Ama biri de çıkar diyebilir ki, "Madem bu konuda kesin bir delil yok, sadece senin şüphen var. Şüphe ile helal olan şey haram olmaz. Ben bunları yiyor ve içiyorum." Buna da bir şey denmez, bu anlayışa da hürmet edilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Gayri müslimlerin (Ehl-i kitabın) kestiği hayvanların etleri Müslümanlara helal mıdır?
- Dili olmayan konuşma özürlü birisi kurbanı kesebilir mi?
- ETİ YENEN HAYVANLAR
- ETİ YENEN HAYVANLAR
- Hayvanın, besmele çekilerek kesildiği bilinmeyen durumlarda ölçü ne olmalı?
- Karabatak ve martı kuşları helal mi?
- Et alırken, hayvanın / tavukların kesimhanede besmele çekilerek kesildiğini bilmiyoruz; nasıl hareket etmemiz gerekir?
- Namaz kılmayana kız verilmez ve kestiği yenilmez deniliyor. Bu doğru mudur?
- "Namaz kılmayana kız verilmez ve kestiği yenilmez." deniliyor, bu doğru mudur?
- MÜSLÜMAN OLMAYAN ÜLKELERDEN MÜSLÜMAN ÜLKELERE İTHAL EDİLİP PİYASAYA SÜRÜLEN GİYİLMİŞ ELBİSE, ASLINDA AVRUPA VE AMERİKA`DAN GELMEKTEDİR. ŞER`İ TEMİZLİK NEDİR BİLMEYEN, ŞARAP VE NECASETE BULAŞAN GAYRİ-İ MÜSLİMLER TARAFINDAN GİYİLMİŞTİR. BUNLARI GİYİP NAMAZ