Niyetler haramları helal eder mi?
- Ameller niyetlere göredir, deniliyor. Buna göre iyi niyetle yapılan haramlar helal olur mu?
Değerli kardeşimiz,
İyi niyet, Allah’ın rızasının gözetildiği maksat demektir. Yoksa, nefsinin arzularını halis niyet zannederek “Ben iyi niyetle içki içiyorum.” şeklinde bir safsata demek değildir.
Mesela; karı-koca arasını bulmak veya iki Müslüman’ın arasını bulmak için kinayeli olarak yalan söylemeye cevaz verilmiştir. İşte sırf Allah için iki kimsenin veya iki eşin arasını bulmaya yönelik olarak halis bir niyetin varlığı, yalan gibi bir haramı helal kılmıştır.
Mesela; gıybet haramdır. Fakat bir kimse sizin yakından tanıdığınız bir kişi hakkında istişare etse ve onunla ticaret etmek istese -sırf istişarenin hakkını vermek gibi iyi bir niyetle- “Onunla ticaret yapma, zarar görürsün...” demendeki gıybet helal olur.
Aynı şekilde başka insanların zarar görmemesi için bir adamın dinsiz, hırsız ve iffetsiz, olduğunu söylemek de haram olmaz.Yine denilebilir ki, kötü bir insanla arkadaşlık etmek caiz değildir. Ancak sırf Allah için onun ıslahına çalışmak maksadıyla arkadaşlık etmek caiz olur. Birilerini irşat etmek maksadıyla meyhaneye gitmek neden caiz olmasın ki! Bunun tek sırlı iksiri iyi niyettir.
Keza, bir insanın bir parmağını kesmek haramdır, günahtır. Fakat bir doktor -tıbbın zorunlu gördüğü- bir hastalığı önlemeye yönelik olarak parmağını değil, bacağını da kesse caizdir ve sevaplıdır.
Keza, domuz eti yemek haramdır. Fakat, başka hiçbir yiyecek bulamamış bir kimsenin -sırf ölmemek için- zarurî bir miktar etini yemesi caizdir.
Boğazına lokma takılmış bir kimseyi ölümden kurtarmak için -başka bir içecek olmadığı takdirde, ona içki içirilmesi ve onun da o maksatla içmesi caizdir.
Özetle, haramı helal kılan bütün zaruri hallerin arkasında bir iyi niyet vardır. O niyet olmazsa o haram helal olmaz.
Bütün bu misaller gösteriyor ki, iman nurunu, İslam şuurunu taşıyan bir niyet, haramı helal yapacak kadar sırlı bir iksirdir.
İlave bilgiler için tıklayınız:
- Ameller niyetlere göredir, hadisini nasıl anlamalıyız?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ameller niyetlere göredir, deniliyor. Buna göre iyi niyetle yapılan haramlar helal olur mu?
- İyi niyetli insan kime denir?
- Ameller niyetlere göredir, sözünden ne anlamalıyız?
- Mübah işler nasıl ibadet olur?
- Sünnet namazlara nasıl niyet edilir? Peygamberimiz namazda nasıl niyet ederdi?
- Niyet neden önemli?
- Namaza nasıl niyet edilir ve Arapça namaz niyetleri nasıl yapılır? Bu niyetlerde mezhep ayrımı var mı, yani namaza niyetler mezheplere göre değişir mi?
- Zaruretler haramı helal yapar mı? İslam'da gerekirse haram için farzın terk edilmesi ya da farz için haram işlenmesi diye bir şey olabilir mi; olursa hangi durumlarda olabilir?
- Şafii Mezhebi'ne göre abdest alırken nasıl niyet edilir ve Arapça nasıldır?
- Namaza niyet getirirken rekat sayısını belirtmek gerekir mi?