Allah'ın sonsuz kudret sahibi oluşunu anlayamıyorum, aklıma gelen sorulardan dolayı imanım tehlikede midir?

Tarih: 14.05.2011 - 11:29 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Son zamanlarda Allah'ın güç yetimesiyle aklıma gelen sorulara cevap veremediğim için büyük sıkıntıdayım, bir şey düşünmekten, izlemekten korkuyorum. Mesela;
- 1 cm alana, birbirine değmiyecek şekilde sonsuz nokta koyma, bir kuşun 1 saniyede sonsuz kanat çırpması, parmak ebatı değişmeden sosuz parmak izi yaratmaya güç yetirmesini açıklar mısınız?
 - Bir de böyle şeylerde kısaca ne demem lazım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu meseleden dolayı imanınız tehlikeye girmez; rahat olabilirsiniz. Bu tür soruların olması, izin iman sahibi olduğunuzu gösterir.

Bu gibi soruların cevabı "Allahu ekber" lafzıdır. Yani Allah en büyüktür ve her şeye gücü yeter.

Bediüzzaman Said Nursi, bu konuda şu tespitlerde bulunmaktadır:

"Şeytanın bu desisesini susturan sır 'Allahu ekber’dir. Ve cevab-ı hakikîsi de 'Allahu ekber’dir. Evet, Allahu ekber’in ziyade kesretle şeâir-i İslâmiyede tekrarı, bu desiseyi mahvetmek içindir. Çünkü, insanın âciz kuvveti ve zayıf kudreti ve dar fikri, böyle hadsiz büyük hakikatleri 'Allahu ekber' nuruyla görüp tasdik ediyor ve 'Allahu ekber' kuvvetiyle o hakikatleri taşıyor ve 'Allahu ekber' dairesinde yerleştiriyor." (bk. Lem'alar, On Üçüncü Lem'a)

"Allahu ekber‘in bir vech-i mânâsı Cenâb-ı Hakk'ın kudreti ve ilmi her şeyin fevkinde büyüktür; hiçbir şey daire-i ilminden çıkamaz, tasarruf-u kudretinden kaçamaz ve kurtulamaz. Ve korktuğumuz en büyük şeylerden daha büyüktür. Demek haşri getirmekten ve bizi ademden kurtarmaktan ve saadet-i ebediyeyi vermekten daha büyüktür. Her acip ve tavr-ı aklın haricindeki her şeyden daha büyüktür ki,   مَا خَلْقُكُمْ وَلاَ بَعْثُكُمْ إِلاَّ كَنَفْسٍ وَاحِدَةٍ   [“Sizin yaratılmanız da diriltilmeniz de sadece tek bir kişinin yaratılıp diriltilmesi gibidir.” (Lokman, 31/28.)] âyetinin sarahat-i kat’iyesiyle, nev’i beşerin haşri ve neşri, birtek nefsin icadı kadar o kudrete kolay gelir. Bu mânâ itibarıyledir ki, darb-ı mesel hükmünde büyük musibetlere ve büyük maksatlara karşı, herkes 'Allah büyüktür, Allah büyüktür' der, kendine tesellî ve kuvvet ve nokta-i istinat yapar." (bk. Şualar, On Birinci Şua)

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah'ın kudretine göre, bir atom yaratmakla bütün bir kâinatı yaratmak arasında fark ...

 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun