"Allah'ın kadrini gereği gibi bilemediler. Şüphesiz Allah kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir." (Hac, 22/74) ayetini açıklar mısınız?

Tarih: 30.10.2008 - 12:26 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Allah’ın kadrini gereği gibi bilemediler. Şüphesiz Allah kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir." (Hac, 22/74)

Onlar, Allah'ı hakkıyla bilemediler. Şüphesiz ki Allah, mutlak kuvvet sahibidir, her şeye galiptir.

Müşrikler, Allah'ı bırakıp da sineklere karşı dahi kendilerini savunama­yan putlara tapmakla Allah'ı hakkıyla takdir edemediler. Onun yüceliğini bile­mediler. Şüphesiz ki Allah, mutlak kuvvet sahibidir. Dilediği büyük veya küçük şeyleri yaratır. Her şeye galiptir, hiçbir şey ona güç yetiremez. O halde ey müş­rikler; tek bir sineği dahi yaratmaktan âciz olan ve ona karşı kendisini de savu­namayan putları, mutlak kuvvet ve kudret sahibi olan Allah'a nasıl eşit tutarsı­nız?

Peygamber Efendimiz (a.s.m.), Allah Teala'nın, bir hadis-i kudsîde şöyle bu­yurduğunu beyan ediyor:

"Benim yaratmam gibi herhangi bir şeyi yaratmaya kalkandan daha zalim kim olabilir? Bir zerrecik yaratsınlar veya bir (arpa) tanesi yaratsınlar da göre­lim." (bk. Taberi Tefsiri, İlgili ayetin tefsiri)

Varlık âleminde yalnız onun düzeni, eşyada sadece onun damgası bulunduğu halde, hâlâ bu gerçeği göremeyen, anlayamayan körler ve sağırlar vardır. Canlı bir varlık kime, niçin hizmet eder? Bir gül veya çiçek o güzelliğini ve taşıdığı nefis koku ve şifayı kime vermeye çalışır? Meyve ağacı neden her yıl çiçek açıp meyve verir? Kendileri için desek, ağacın buna ihtiyacı yoktur. Sözü edilen güzelliğini ve faydalarını vermek zorun­dadır dersek, onu zorlayan, böyle bir ameliyeye iten nedir?

Buharlaşma, bulutlaşma ve yağmura geçiş kimler içindir? Tükenmez enerji kaynağı olan Güneş kimleri / neleri neden, niçin aydınlatıp ısıtmak­tadır?

Dikkat edildiğinde bunların hiçbirinin sunduğu yarar kendisinden ya­na değildir; bütünüyle insanoğluna yönelik ve onun içindir.

O halde bu mükemmel düzeni kuran, eşyayı belirtilen yarar doğrul­tusunda insanın hizmetine veren kimdir?

İşte bu hakikati görmemek ve anlamamak, Allah'ın kadrini bilmemek ve anlamamak demektir.

Cenâb-ı Hak kendini tanıtmak için eşyayı gözlerimizin önüne sermek­le kalmamış, rahmetinin eseri olarak meleklerden ve insanlardan elçiler ve aracılar seçip göndermiştir. Melek Cebrail ondan alıp peygamberlere getirdi; peygamberler de ondan aldıklarını insanlara tebliğ ettiler. Böyle­ce Kur'ân-ı Kerîm kâinatın esrarını çözen tek şifre, beşer ruhunu besle­yip şifa veren tek ilaç, toplumu ve aileyi ahlak ve fazilet ölçülerine göre iman temeli üzerinde geliştiren tek eğiticidir. Hz. Muhammed (asm) da onu bize en iyi şekilde açıklayıp tebliğ eden tek rehberdir.

Bütün bu hikmetleri idrak edip hilkat kanununun gereğine göre ye­rini belirleyen müminler, şüphesiz ki Allah'ın Aziz sıfatının tecellisine mazhar olurlar. Nitekim 74. ayetin son kısmı Allah'ın iki sıfatıyla noktalanır­ken, bu inceliği ilham etmektedir. Hiç kimse Allah'tan daha güçlü, daha üstün değildir ve olamaz da. (Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 8/4058-4059, İlgili ayetin tefsiri)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun