Allah, utanç verici travmatik olaylara neden izin veriyor?
- Çocukken başımıza gelen utanç verici travmatik olaylara, günahlara neden Allah müsaade ediyor?
- Ben bunu nasıl yaptım dediğim şeyler hep kafamda beni yoruyor, bu düşüncelerin sebebi nedir?
Değerli kardeşimiz,
Utanç veya suçluluk duyguları, geçmiş travmaların doğal bir yansımasıdır.
Geçmişte yaşananlarla ilgili “bunu nasıl yaptım” şeklindeki düşünceler, insanın vicdanı, ahlaki değerleri ve geçmişte yaptığı hatalarla yüzleşme sürecinin bir parçasıdır.
Yüzleşmek ve ders çıkarmak, nefsi tezkiye etmek aslında istenen bir şeydir. Ancak bu düşüncelerin sürekli bir döngü hâline gelmesi ve zihni yoracak şekilde tekrar etmesi sıkıntı doğurur.
Sorunuzun cevabına gelince;
Allah İnsana Özgür Bir İrade Vermiştir
Allah insanlara özgür irade vermiştir. Bu irade hem doğruyu seçme hem de hata yapma özgürlüğünü içerir. İnsanlar arasındaki kötülüklerin bir kısmı, bu iradenin kötüye kullanılmasıyla, yani kötüyü seçmesi ile ortaya çıkar.
Peki Allah Bu İradeyi Neden Vermiştir?
Kuran-ı Kerim’de belirtildiği üzere dünya hayatı bir imtihan yeridir ve insan, bu dünyada karşılaştığı zorluklarla, günahlarla imtihan edilir.
Kişi yaptığı tercihe göre ya sevap kazanır ya da günah.
Travma ve Günahlar Olgunlaşmak İçin Fırsatlardır
Bunun yanında travmalar, günahlar veya zorlayıcı deneyimler, insanın gelişimi ve olgunlaşması için bir fırsatlardır. Çünkü bu deneyimler, normalde insanın kendini tanımasını, Allah'a yönelmesini ve olgunlaşmasını sağlar. Yaşadığı her olay, travma bile olsa hayatına yeni anlamlar katan birer deneyime dönüşebilecektir.
Ancak bu durum, Allah’ın adaletini ve rahmetini sorgulamaktan çok, insanın kendi seçimlerinin sonuçlarını değerlendirmesiyle, kendi iradesiyle yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmesiyle ilişkilidir. Çünkü insanın nefsi başardığı şeyleri kendisine, yanlış yaptığı, yapamadığı şeylerin sorumluluğunu ise başkasına yüklemek ister. Bu durumda da geçmişten ders alamadığı gibi, gelecekle ilgili adım atarken de çok ciddi bir kaygı duymaz.
Hataların Farkına Varıp Tövbe Etmeli
Oysaki yaptıklarının sorumluluğunu üstlenebilense, Allah’ın ona verdiği iradeyi daha iyi kullanacak, attığı adımın sonrasını düşünecek ve geçmişin hatalarını tekrar etmeyerek olgunlaşabilecektir.
Kişi yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmezse kendisi kurban gibi görür. Kurban gibi görmek ona kısmi bir rahatlık verir. Çünkü kendisini masum görmek, kurban görmek sorumluluk üstlenmekten daha kolay gelir nefsine. Kendisini fail görmek, yaptıklarıyla yüzleşmek nefse ağır gelir. Bu bir savunma mekanizmasıdır.
Örneğin bu durum; trafik kurallarına uymadığı için kaza yapan şoförün, “Polis niye bana müsaade etti, neden durdurmadı, araç firması neden bu kadar sürat yapabileceğim bir araç yaptı. Onlar bunu yapmasaydı ben bu kazayı yapmazdım.” demesine benzer.
Oysaki insanoğlu kendi iradesini kullanmıştır; sorumluluk da ona aittir.
Özetlersek, geçmiş hataların ve travmaları insan olduğumuzun bir parçası olduğunu düşünüp, tövbe etmek, birtakım onlardan dersler çıkarmak ve daha sağlıklı adımlar atmaya niyetli olmaktır.
Ayrıca madem günahlarınızdan çok rahatsızsınız, o zaman Allah’ın sizi affedeceğini ve bağışlayacağınızı aklınızdan çıkarmayın:
"(Tarafımdan onlara) de ki: Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım, Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü o, çok esirgeyen, çok bağışlayandır." (Zümer, 39/53)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Başıma korkunç şeyler gelir diye korkuyorum, ne yapmalıyım?
- Bir erkeğin karısına itaat etmesi uygun mu?
- İnanmaya Direnen Birinin Son Soruları
- Biseksüel olduğumu fark ettim, nasıl kurtulacağım?
- Algı ve gerçeklik arasındaki ilişki nedir?
- Allah korkusu beni rahatsız ediyor, nasıl kurtulurum?
- Allah bu dünyayı neden adalet üzerine yaratmadı, tam tersi savaş ve adaletsizlik üzerine yarattı?
- Çoklu kişilik bozukluğu (dissosiyatif kimlik bozukluğu) Kuran ile çelişmez mi?
- KESB
- Hava olaylarından korkuyorum, ne önerirsiniz?