Allah sevdiği kulunu güzel yaratır demek doğru mu?

Tarih: 17.10.2024 - 11:57 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Eğer ki asıl güzellik iç güzellik ise asıl güzellik takva ahlak ise dış görünüş önemli değil ise Allah için de dış görünüş önemli değilse neden Allah hiçbir peygamberi çirkin yaratmadı bütün peygamberler çok güzel?
- Peygamberler Allah'ın en sevdiği kulları, Allah en sevdiği kullarını bile çirkin yaratmıyorsa, Allah sevdiği kulunu güzel yaratır demek doğru mu? Yani dış görünüş olarak güzel bütün peygamberler çok güzel peygamberler her türlü şey ile imtihan olunmuş dış görünüş ile olunmamış.
- Allah az sevdiği kulunu çirkin yaratmaz mı yani çok sevdiği kuluna göre yani şey bile diyemiyorum böyle bir peygamber varmış sabredelim diye.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Güzellik görecelidir; kişiye, topluma, örfe, âdete, anlayışa ve bakış açısına göre değişebilir. Normalin dışında bir durum olursa, tedavi edilebilir.

“Andolsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık.” (Tîn, 95/4)

mealindeki ayette ifade edildiği üzere, insan “ahsen-i takvim” üzere yaratılmıştır.

Yaratıkların en mükemmeli olan insandaki güzelliğin kaynağı, bazı ayet ve hadislerde dile getirildiği üzere,

- Allah’ın onu “tesviye etmesi”, “kendi kudret eliyle” yaratıp ruhundan üflemesi (bk. Sâd 38/72),
- Yaratanını en güzel şekilde bildirecek ve gösterecek surette yaratması (bk. Buhârî, Eẕân, 11),
- Onu (insanı) yeryüzünde kendine halife kılmasıdır. (bk. Bakara 2/30)

Bazı alimlerin de ifade ettiği gibi, insanın kâmil ve en güzel oluşunun sebebi, “Hakk’ın nüshası” olmasıdır. (el-Cîlî, el-İnsanü’l-kamil, 2/63)

Bu açıdan bakıldığında, her insan hem ruh hem de beden yönünden en güzel biçimde ve kıvamda yaratılmıştır, denilebilir.

Güzellik ve İç Güzellik

Güzellik hem iç hem de dış boyutları olan bir kavramdır.

İç güzellik, ahlaki erdemler, iman, takva ve karakterle ilgilidir.

Dış güzellik ise fiziki görünümle ilişkilidir. İslam düşüncesinde, asıl güzelliğin iç güzellikte olduğuna dair güçlü bir vurgu vardır. Ancak bu, dış güzelliğin tamamen önemsiz olduğu anlamına gelmez.

Peygamberlerin Güzelliği

Peygamberlerin fiziki güzellikleri, üstlendikleri görevlerden, toplum içinde onlara olan saygıyı ve sevgiyi artırmasından dolayıdır. Aynı zamanda, peygamberlerin her yönden güzel yaratılması, Allah’ın onları özel bir şekilde seçtiğine ve onlara verdiği önemli bir misyona işaret eder.

Fakat bu, Allah’ın sevdiği kulunu çirkin yaratmayacağı anlamına gelmez. Her insanın yaratılışı farklıdır ve bu farklılık, Allah'ın hikmetine işaret eder. Dünyada da bunun benzerlerini görmek mümkündür.

Bazı meslekler için dış güzellikler aranırken, yine çok önemli başka meslekler için iç güzellik, yetenek, karakter vb, aranmaktadır, bazıları için de her ikisi aranmaktadır. Yani kişinin üstlendiği misyona en uygun hâl ne ise, onun güzelliği de ondadır.

Mesela, bir firmaya CEO alınırken, dış görünümünden önce yeteneklerine bakılır. Yani bir CEO için güzellik içte olandır. Bir restorana şef aranırken yine yeteneklerine ve karakterine göre karar verilir, yani içe bakılır. Ancak müşteriye yemek sunan garsonda fiziki görünüm ön planda olur.

Görüldüğü gibi dış güzellik, bir kişinin değerini belirleyen tek kriter değildir.

Allah, güzellikleri ve çirkinlikleri yaratarak insanların kalplerini ve zihinlerini imtihan eder. Dolayısıyla, bir kişinin dış görünüşü, onun değeri ya da Allah katındaki yeri hakkında kesin bir bilgi vermez.

Sonuç olarak, "Allah sevdiği kulunu güzel yaratır" ifadesi, dış güzellikten çok iç güzelliğe vurgu yapan bir anlayışla ilişkilidir. Dış güzellik, Allah'ın yarattığı varlıkların çeşitliliğinin bir parçasıdır, ancak asıl önemli olan, kişinin içsel güzelliği ve ahlaki değerleridir.

İlave bilgi için tıklayınız:

İnsanın ahsen-i takvîmde yaratılması ne demektir?

Özürlü insanlar da en güzel şekilde mi yaratılmış?

En güzel şekilde yaratıldıysak, neden yakışıklı olmayanlar var?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun