Allah bütün günahları bağışlıyorsa, şirki neden bağışlamaz?

Tarih: 20.10.2018 - 20:20 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Zümer suresi 53 ve Nisa suresi 48. ayetleri arasındaki durumu ve uyumu anlayamadım?
- Zümer suresi 53. ayette Allah bütün günahları bağışlar diyor, fakat Nisa 48’de şirki asla bağışlamam ve dilediğim kimselerin günahlarını bağışlarım diyor. - Bu durumu nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetlerin meali şöyledir:

“Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz; onun dışında, dilediği kimsenin günahını bağışlar. Allah'a ortak koşan ise pek büyük bir günahla iftirada bulunmuş olur.” (Nisa, 4/48)

“De ki: Ey nefisleri aleyhine haddini aşmış olan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Hiç kuşkusuz, O çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir.” (Zümer, 39/53)

- Nisa suresindeki ayette, şirk denilen küfrün af kapsamı dışında olduğuna işaret edilmiştir. İlk muhatapların müşrik olması “şirk” kavramının kullanılmasına daha uygun olduğu için bu kavram kullanılmıştır.

Bu kavram burada bütün küfür çeşitlerini içine alacak şekilde değerlendirilmelidir.

Aynı zamanda bundan maksat, bu şirk / küfür üzere ölen kimselerin affedilemeyeceğidir. Yoksa dünyada iken her türlü küfür ve şirkten tövbe edilirse affedilebilir. Nitekim, sahabe müşrik idiler. Sonra Müslüman olup koca sahabe oldular...

Bu ayet imanla kabre girip girmemeyi kale almayan, sanki kesin olarak imanla kabre girecekmiş gibi davranan kimselerin bu vurdumduymazlık hastalığını tedavi etmeye yöneliktir.

- Zümer suresindeki ayette ise, dünyada bir şekilde affedilmemiş, günahkar fakat imanla kabre gitmiş olanların af kapsamında olduğuna vurgu yapılmıştır.

Burada da her günahın mutlaka affedileceği değil, af kapsamında olduğuna işaret edilmiştir.

“Allah bütün günahları bağışlar” mealindeki ifadenin açılımı şöyledir:

Allah, imanla kabre giren kimselerin bütün günahlarını af kapsamına almıştır. Dilediği kimsenin günahlarını bağışlar, kimse buna mani olamaz…

Bu ayet ümitsizliği tedavi etmeye yöneliktir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun