Allah bildiği şeyleri neden yazıyor, ne gerek var, yazmasaydı yine olmaz mıydı?

Tarih: 10.02.2021 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Öncelikle kaderin ne olduğunu çok iyi biliyorum feyyaz.tv sitenizdeki bütün kadere iman videolarını izledim, sitenizdeki makaleleri de okudum. Soracağım sorunun cevabını bulamadım.
- Kaderle alakalı sorum şu: Allah dünyada yapacağımızı bildiği şeyleri kaderimize yazıyor biz de o yazdığı şeyleri yapıyoruz. Peki neden yazıyor ki? Yazmasına ne gerek var?
- Allah kaderimize yapacağımızı bildiği şeyleri yazmasaydı biz o şeyleri yine de yapmayacak mıydık?
- Mesela bir takvimde güneşin doğuş saatleri yazar. Biz güneşin saat kaçta doğacağını teknolojimiz sayesinde hesaplarız biliriz ve onu takvime yazarız. Fakat güneş biz takvime doğuş saatini yazdık diye o saatte doğmaz biz oraya yazmasak da doğacaktı güneş o saatte.
- Aynı bu şekilde Allah kaderimize bizim neler yapacağımızı yazmasaydı biz yine de yapmayacak mıydık o şeyleri?
- Zaten Allah’ın ezelde bizim dünyadayken yapacağımızı bildiği şeyler daha kader yazılmadan evvel bildiği şeyler değil mi?
- Demek ki biz kaderimiz yazılmamışken yapıyormuşuz onları.
- Kısaca sormak istediğim, Allah yapacağımızı bildiği şeyleri kaderimize yazmasaydı ne olurdu?
- Yapacağımızı bildiği şeyleri kaderimize yazmasaydı biz bunları yapamayacak mıydık? O yüzden mi yazıyor?
- Yukarıda verdiğim takvim ve güneş örneğinde olduğu gibi biz güneşin o saatte doğacağını takvime yazmasak bile doğacaktı. O zaman Allah kaderimize yapacağımızı bildiği şeyleri yazmasaydı da yapacaktık? Neden yazıyor ki?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Allah bildiği şeyleri neden yazıyor, ne gerek var, yazmasaydı yine olmaz mıydı?" diye soruyorsunuz. Kaderi anladığınızı düşünerek sadece bu soruya kısa bir cevap vereceğiz:

Allah bir balığı niçin yarattıysa, bir kuşa niye hayat verseydi; seni, beni, alemi ve bütün eşyayı hangi sebepten dolayı halk ettiyse; kader defterini de aynı sebepten dolayı halk etmiş ve bildiği şeyleri aynı sebepten ötürü bu deftere yazmıştır.

Bu sebep de şudur:

Her cemal ve kemal sahibi, kendi cemal ve kemalini görmek ve göstermek ister. Bunda bir memnuniyet, bir lezzet ve bir iftihar vardır.

Aynen öyle de Allah Teala da kendi kemal ve cemalini görmek ve göstermek için, bu alemi yarattı ve içindeki eşyayı halk etti. Bu yaratma da Allah'ın zatına mahsus ve mahiyetini bilemediğimiz bir memnuniyet-i mukaddesesi, bir iftihar-ı mukaddesesi ve bir lezzet-i mukaddesesi vardır.

Kader defterine odaklanacak olursak:

Kader defteri de Allah Teala'nın ilm-i muhit sahibi olduğunu göstermekte, Allah'ın zaman ve mekandan münezzeh olduğuna işaret etmekte; neticede bir kemal-i İlahiyeye ayna olmaktadır.

İşte Allah Teala bu tür kemalini, kader defteri aynasında görmek; melaikesine, ruhanisine... göstermek ve bununla da zatının kemalini izhar etmek için, kader defterini ve levh-i mahfuzu halk etmiştir.

Yani neticede bir kelebeği niçin yaratmışsa, kader defterini de aynı sebeple yaratmıştır: Zatının kemalini görmek ve göstermek için.

Sizin de ifade ettiğiniz gibi, Allah ne yapacağımızı ezeli ilmiyle bildiğinden, özgür irademizle yapacağımız şeyi yazmıştır. O halde Allah yazdığı için yapıyor değiliz, biz yapacağımız için Allah biliyor ve yazıyor.

Buna göre Allah yazmasaydı, biz yine onun yapacaktık. Zira kader, Allah’ın bilmesi demektir. Bir şeyi bilen değil, elbette onu yapan sorumlu olur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Bizim ne yapacağımız kaderimizde yazılmış ise, ne suçumuz var ...
İnsan kendi kaderini kendi mi belirler, yoksa Allah tarafından mı ...
Allah'ın bizim ne yapacağımızı bilmesi ve kader konusunda bilgi ...
Allah her şeyi biliyorsa, hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorsa neden insanı ...
ALLAH bizim ne yapacağımızı biliyor ise, bizi neden dünyaya ...
Kader konusunda detaylı bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun