Alışverişlerde dindar insanları mı tercih edelim?

Tarih: 02.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Alışverişlerde, ekonomik destek açısından, dindar insanların tercih edilmesi gerekli midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam’a göre, Ehl-i kitap ile de ticaret yapılabilir.

Bir müşteri için, bir malın ekonomik yönden aldatıcı olmaması kadar, dinî yönden de aldatıcı olmaması önemlidir. Bu açıdan bakıldığında, bir mümin ticaret ettiği kimsenin helal harama dikkat eden, aldatmayan, dürüst olan kimseyi tercih eder.

Bu vasıflar aslında gerçek müminlerde bulunur veya bulunması gerekir. Fakat tarih boyunca çok hazindir ki, Müslümanlar bazen dürüst olmadığını düşündüğü bazı Müslüman tüccarları bırakıp, dürüst olduğunu düşündüğü gayri müslim bazı kimselerle alışveriş yaptığı da bir gerçektir.

Diğer taraftan, her Müslümanın bilmesi gereken konulardan biri, bize verilen nimetlere bakış açımızdır.

Müslüman her işine Besmele ile başlar. (bk. Feyzu'l-Kadir, 5/13) Her şeyi Allah adıyla alır ve yine Allah adıyla verir. Bunu diliyle söylemese de niyetiyle, kalbiyle, haliyle ve davranışıyla söyler. Verirken Allah adıyla verir. Alırken, verenin Allah namına verdiğini kabul eder. Bilmiyorsa -ki başkasının iç dünyasını bilmek imkânı elbette yoktur- Allah`a inananlar hakkında hüsnüzan eder ve hayıra yorumlar.

Başkalarından veya tanımadığı birilerinden almaya mecbur olduğunda da, alırken "Bismillah" der. Nitekim Resulullah Efendimiz`e (asm): "Bize et getiriyorlar; keserken besmele çekip çekmediklerini bilmiyoruz. Bunu yiyelim mi, Yemeyelim mi?` diye sorulmuş; Allah Resulü (asm): "Allah`ın adını anın ve yiyin!" buyurmuştur. (Buhari, Tevhid, 13)

Buna göre, hem veren Bismillah demeli, hem alan Bismillah demeli. Eğer o Bismillah demiyor, fakat sen de almaya muhtaç isen, sen Bismillah de, onun başı üstünde rahmet-i İlahiyeyi gör, nimetlerin gerçek sahibine şükret ve hayatını ona göre tanzim eyle.

Özetle, bir müminin ekonomik destek için bir mümini tercih etmesi bir bölücülük olarak algılanmamalıdır. Mümin, müminin kardeşidir, kardeşini tercih etmekte bir sakınca yoktur. Fakat bu işi bir propaganda aracı gibi kullanmak, diğer arkadaşınızın kaygısını haklı çıkarabilir.

Bir mümin kardeşimiz de eğer dürüst davranmıyor, Müslümana yakışan tavrı sergilemiyorsa, kusura bakmasın, kardeşlik hakkını kaybeder.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun