Alimler gökyüzüne neden bakarlar?
- İslam'ın ilk dönemlerinden bugüne büyük alimlerin çoğu gözünü gökyüzüne dikmiş bir şeyler aramaktadır. Bu alimler gökyüzünde ne aramaktadır?
Değerli kardeşimiz,
Gökyüzüne de yeryüzüne de bakmamızı ve tefekkür etmemizi isteyenRabbimizdir.
Kuran-ı Kerim'de arz ve göklerin yaratılışına fazla dikkat çekmiştir. Çünkü muhataplar hem alimler hem de avam kısmıdır. İnsanların gözüne en fazla ilişen göklerin varlığı daha fazla ilim ehline açıktır.
“(Bu insanlar), üzerlerindeki göğü nasıl (harika bir şekilde) bina ettiğimize, süslemelerle tezyin ettiğimize ve hiçbir kusurunun olmadığına bakmazlar mı?” (Kaf, 50/6)
mealindeki ayette, Allah’ın kusursuz sıfatlarına, noksansız fiillerine ve bu zaviyeden yaratıcının sonsuz ilim, kudret ve hikmetine nazar-ı dikkat çekilmiştir.
Gökler ve yer başta olmak üzere kâinat kitabında ve Kuran kitabının yüzlerce ayetinde, en büyük gaye olarak Allah’ın ortaksız tekliği, noksansız ilim ve kudreti, eksiksiz marifet ve muhabbeti ders verilmiştir.
Bediüzzaman Hazretlerinin ifade ettiği gibi;
“Bakınız! Aktar-ı semavat ve arz sahifeleri üstünde hâtem-i ehadiyet göründüğü gibi, kâinatın heyet-i mecmuasının büyük sahifesi üzerinde de pek vazıh bir surette hâtem-i tevhid görünmektedir."
"Evet, bu âlem pek muhteşem bir saray veya muntazam bir fabrika veya mükemmel bir şehirdir. Bu fabrika-i kâinatın eczası, efradı ve envaı, âlât ve edevatı arasında hakîmane bir muarefe ve tanışmak ve dostane bir mükâleme ve konuşmak ve pek kerimane bir muavenet ve yardımlaşmak vardır ki, kemal-i sür'atle pek uzun mesafelerden birbirinin savtını(sesini)işitir ve ihtiyacını görür gibi derhal imdadına yetişir, ihtiyacını defeder."
"Evet, semadaki ecram ve yıldızların birbirine ve arza verdikleri ziya, hararet, bilhâssa arza yaptıkları sair yardımlarını görüyorsunuz. Ve keza bulut ile arz arasında cereyan eden su alış-verişine bakınız ki, arz suyu buhar şeklinde buluta veriyor, bulut da kendi fabrikalarında lâzımgelen ameliyatı yaptıktan sonra buz, kar, yağmur şeklinde iade ediyor. Sanki o camid cirmler, lisan-ı halleriyle telsiz telgraf gibi birbiriyle konuşur ve yekdiğerine arz-ı ihtiyaç ediyorlar."
"Bilhassa bütün o ecram âdeta el ele vermiş gibi, kemal-i ciddiyetle zevilhayata lâzım olan şeyleri tedarik etmek hizmetinde sa'y ediyorlar ve bir Müdebbir'in emrine bağlı olup bir gayeye teveccüh ediyorlar.” (Mesnevi-i Nuriye, Lem'alar, s. 16)
Sema, yukarıda olan her şeydir. Atmosferdeki olaylardan tutun, Güneş sistemindeki harika manevralara, meteor yağmurlarından tutun, ta galaksilere, esir maddesinden ta değişik kütlelerin hareket ve sükununa, gezegenlerden ta sevabit denilen yıldızlara, şimşek gibi çakan yıldızlardan ta kara deliklere kadar, geniş bir alanda, belli bir gaye ve amaç doğrultusunda işlevini yapan semavat sahifelerine kadar bir / binler manzara vardır.
İlim, akıl, fikir gibi zihinsel unsurları aktif olan ilim adamlarının bu manzaralara bakıp mütalaa etmeleri malum ile ilim arasındaki gereklilik gibidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Meşhur Hâtem-i Tai'nin kabilesi olan Tayy Kabilesi puthanesinin yıktırılması ve Hâtem-i Tai'nin kızı ve oğlu Adiyy bin Hâtem'in İslâm'la şereflenmesi nasıl olmuştur?
- Allah'ın varlığına delil olan, düzen ve muntazam delili ateistler tarafından çürütüldü mü?
- Berzah aleminde sevdiklerimizle kavuşacak olmamızın delilleri nelerdir?
- Kuran'da Allah neden beddua ve lânet etmiştir?
- HÂTEMÜ'L-MÜRSELÎN
- Dağlar sabit ise, aşınması nasıl açıklanabilir?
- HAYAT BİR MÜCADELE MİDİR?
- Kabir hayatında insan sıkılır mı?
- Adiyy bin Hâtem (r.a.)
- Tevrat ve İncil Peygamberimiz'in (s.a.v.) Nübüvvetine Delildir