Açık saçıklardan korunmak için ne yapmam lazım?
- Günümüzde çok açık saçık kadın var ve bunlardan gözümü koruyamıyorum, internette televizyonda her yerde var, ne yapmamız lazım?
Değerli kardeşimiz,
Başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere, hadisler ve İslam alimleri insanları harama nazar konusunda şiddetle uyarmaktadırlar.
Kur'an-ı Kerim’de bu konu açıkça ifade edilmektedir:
"Mümin erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, mahrem yerlerini korusunlar. Bu onların arınmasını daha iyi sağlar. Allah yaptıklarınızdan şüphesiz haberdardır. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar..." (Nur, 24/30-31)
Çünkü harama nazar, sıradan bir günah gibi gözükse de kişide neden olduğu zarar ve hasar çok büyüktür.
Öncelikle ahiretine ve imanına büyük zarar verir. Çünkü günah kalbe işleye işleye ta nuru imanı çıkarıncaya kadar o kalbi katılaştırır. Ayrıca ibadetlerden alacağı zevke de engel olacağı için, zamanla ibadetlerin terkine de neden olabilir.
Harama nazar sadece kişinin ahiretine zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kişinin evlilik hayatına, mahrem hayatına ve de toplum hayatına da büyük zarar verir. Bunun yanında unutkanlık gibi hafıza gücüne de zarar verdiği konusunda açıklamalar mevcuttur.
Diğer taraftan, sonsuz rahmet sahibi olan Rabbimize bol bol dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, acizliğimizin ve zayıflığımızın farkında olarak ona iltica etmek kulluğumuzun gerekir.
Ayrıca, her an Allah’ın huzurunda olma bilinciyle o huzura layık olmaya çalışmak, haram bakışının manevi zehir olduğunu hatırda tutmak, özellikle bütün insanların Hz. Âdem babamızla Hz. Havva annemizden geldiğini düşünmek bizi haramdan korunmaya yardımcı olacaktır.
Böyle olmasına rağmen kişi, sakınmak istediği halde, harama nazar etmeye devam ediyorsa, bunun altında yatan nedenleri iyi analiz etmek gerekir. Yaşınızı ve medeni durumunuzu bilmediğimiz için sorunuza bu çerçevede genel bir cevap vereceğiz
1) Haramdan Korunmak İçin Evlenin
Harama nazar etme ve ondan etkilenme, nefsin şehevi arzularını gidermeye yönelik bir zorlamadan kaynaklanır. Normal bir erkekte de şehevi duygular vasat derecesinde olacağına göre, nefis kişiyi buna zorlayacaktır. Bundan dolayıdır ki, Peygamber Efendimiz (asm) haramlara karşı ümmetini evlenmeye teşvik etmektedir. Bir hadis-i şerifinde, “Evlenen imanının yarısını kurtarmış olur, geriye kalan yarısı için de Allah’a karşı gelmekten sakınsın.” (Heysemi, Mecme’u’z Zevaid, No: 7310) diyerek, haramdan korunmanın en temel yolunun evlenmek olduğunu söyler.
2) Zihninizi Yüksek Hedeflerinizle Meşgul Edin
Cinselliği de içine alan şehvet duygusu insanın en temel duygularından biridir. Her duygunun vasat ve ifrat derecesi olduğu gibi, şehvet duygusunun da vasat ve ifrat dereceleri vardır. Bu duygunun ifrat derecesinde gelip kişiyi harama zorlamasının temel nedenlerinden biri, kişinin zihnen karşı cinsle çok fazla meşgul olmasıdır. Kişi zihnini bir ideale bir hedefe yönelik çalıştırmazsa, nefsin hoşuna giden haram tasvirler zihnini işgal edecektir. Bu da harama nazar konusunda kişiyi zorlayacaktır.
Bunun için mümkünse yüksek hedefleriniz, yüce düşünceleriniz, ilim tahsili, tefsir okuma, Kur'an’dan ezberler yapma, insanlığa faydalı faaliyetler yürütme, aynı şekilde mesleki bilginizi artıracak hobiler edinme, açık üniversite okuma vb. konularla zihninizi meşgul ettikçe hem haramlara bakmaya fazla ihtiyacınız olmayacak hem de iki dünya saadetini kazanmanız mümkün olacaktır.
3) Sosyal Medya Kullanmayın veya En Asgari Seviyeye İndirin
İşiniz ve mesleğinizi nedir bilemiyoruz. Ancak mecbur değilseniz, sosyal medya kullanmayın. Çünkü sosyal medya ve harama nazar, bir kısır döngü haline gelip kişiyi kendisine mahkum hale getirmektedir. Çünkü sosyal medya harama nazara neden oluyor, harama nazarın vermiş olduğu nefsani haz da tekrar kişiyi sosyal medyaya kullanmaya itiyor, bu da zamanla bağımlılık halene gelebiliyor.
Bu kısır döngüyü kırmak için bile olsa, altı ay kadar sosyal medya hesaplarınızı dondurun. Hem zihniniz binlerce gereksiz malumatla kirlenmeyecek, hem hafızanız ve beyniniz daha güçlü kalacak hem de harama nazar isteği azalacaktır.
4) TV İzlemeyi Asgari Düzeye İndirin
Televizyon konusunda kişi kendisini disipline etmezse, hem saatlerce onun karşısında harama maruz kalabilir hem de değerli zamanını boşa harcamış olur.
Mümkünse TV izlemeyi en asgari düzeyde tutun. Bunun yanında TV kanallarının birbirinden pek farkı olmasa da kısmen de olsa daha az haramın olduğu TV kanallarını tercih etmek de sizi koruyabilir.
5) Mümkünse Gündüz Kalabalık Yerlere Gitmeyin
Büyük şehirlerde insanlar günlük aktivitelerini, mümkün olduğu kadar trafiğin yoğunluğuna göre ayarlıyorlar. Bazen özel araçla gidiyorlar, bazen ara yollardan gidiyorlar. Bazen toplu taşıma araçlarından yoğun vasıtalar yerine daha az yoğun olan araçları tercih ediyorlar.
Aynen bunun gibi günlük işlerinizi tanzim ederken, harama nazardan kaçınmayı esas tutarsanız, haramla daha az karşılaşacaksınız.
Örneğin hangi saatlerde ve hangi araçla dışarı çıksam daha az haram görürüm gibi? Veya alışverişimi nerden yapsam daha ucuza getiririm kaygısı kadar, nerde yaparsam daha az haramla karşılaşırım kaygısı da taşırsak, yine daha az haramla karşılaşmış oluruz.
Aynı zamanda günahtan sakınma gayretiniz ve çabanız sayesinde, Rabbimiz sizi daha fazla koruyacaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) bu çerçevede şöyle der:
“Harama bakmak, şeytanın oklarından zehirli bir oktur. Bu sebeple, Allah’tan korktuğu için harama bakmayı terk eden kimseye, mükâfat olarak Allah öyle bir iman verir ki, onun tadını kalbinde hisseder.” (Hakim, Müstedrek, 4/314)
6) Dışarı Çıktığınızda Ezber Yapın veya Zikir Çekin
Dışarı çıktığınızda, zihninizi kendisiyle meşgul edecek bir uğraşınızın olması harama nazardan sizi koruyacaktır. Örneğin Kuran’dan, hadislerden, kalp ve ruhumuza destek olacak bilgileri ezberlemek şeklinde olabilir. Ya da manasını düşünerek tespihle çekeceğiniz bir zikir de olabilir...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çaresizliğin çaresi nedir?
- Bir insanın bir çocuğu istismar etmesini aklım almıyor?
- Affettikçe kötülük artıyor ne yapmam lazım?
- Cinsel olarak zorlanıyorum, bunun çaresi nedir?
- Karımdan boşandım, bundan sonrası için Müslümanca nasıl bakmalıyım?
- Dinlenme adabı nasıl olmalı?
- Doğruları bilmemize rağmen neden yapamıyoruz?
- Cinselliği yanlış kullanmanın ve fuhşun zararları nelerdir? Allah'ın gazabına sebep olur mu?
- Kocamdan boşandım, bundan sonrası için Müslümanca nasıl bakmalıyım?
- Ahlakta adalet ne demektir?