Access bars yapmak veya yaptırmak caiz mi?
Değerli kardeşimiz,
"İnsanda var olduğu iddia edilen bir enerji türünden yararlanma" olarak tanımlanabilecek bioenerji yöntemiyle tedavi, bilimsel olarak ispatlandığı takdirde, dinen de böyle bir yöntemin kullanılmasında bir sakınca olmaz. Şu kadar var ki; bioenerji yöntemiyle tedavi olma konusu, bilimsel çevrelerin özellikle de sağlık bilimcilerin değerlendirmeleri gereken bir husustur.
Bununla birlikte bir Müslümanın, hayatın her alanında olduğu gibi tedavide de İslam’ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Nefes alma egzersizleri, zihinsel dinlenme, ruhsal iyileştirme, bilinçaltı temizleme gibi adlarla anılan ve tedavi edici mahiyette olduğu iddia edilen birtakım meditasyon yöntemlerinin olduğu bilinmektedir. Bu yöntemlerin ferdin manevi eğitimini, kötü arzuların kontrol altına alınmasını ve bireyin iç huzurunu yakalamasını amaçladığı söylenmektedir.
Hint kökenli ve Uzak Doğu dinleri menşeli bu tür meditasyon yöntemlerinin; genel olarak şirk, tenasüh, hulul gibi İslam inanç esaslarına aykırı olan hususlar barındırdığı, diğer dinlerin ritüeli olduğu ve bu inançların propagandasını yaptığı göz ardı edilmemelidir.
Bu itibarla bir Müslümanın bu tür unsurlar barındıran meditasyon yöntemleriyle meşgul olması dini açıdan caiz değildir.
Dolayısıyla herhangi bir psikolojik ya da fizyolojik rahatsızlık durumunda, öncelikle tıbbi tedaviye müracaat edilmeli, bunun yanı sıra ibadet ve kulluğu sürdürerek Yüce Allah’tan şifa dilenmelidir.
Buna göre, access barsın baş bölgesinde olduğu söylenen belirli noktalara dokunmak suretiyle, insan bedenindeki enerjiyi harekete geçirme yöntemi olduğu söylenmektedir.
Bu açıdan yukarıda belirtildiği şekilde dinî bir yönü bulunuyorsa, böyle bir yöntemin uygulanması caiz olmaz. Eğer dinî herhangi bir yönü olmaksızın, sadece tedavi amaçlı uygulamalar şeklinde olacaksa; dinimizin mahremiyet, tesettür ve helallik ilkeleri çerçevesinde uygulanabilirliği, tıbbi olarak hekimlerden sorgulanmalıdır.
Tıbben sağlık açısından tedavi edici bir uygulama olduğu hekimlerce beyan edilmesi ve diğer dinlere ait bir yönünün olmaması kaydıyla, tesettür, mahremiyet ve helallik ilkeleri çerçevesinde böyle bir uygulama yapılabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Karabasan hakkında ne dersiniz?
- PRP ve Mezoterapi yaptırmak caiz midir?
- Erkek hastaları muayene etmem günah mı?
- Korona virüs salgınından alacağımız ibret dersleri neler olabilir?
- Bazı kaynaklarda uykunun geçici bir yokluk olduğu söylenmektedir. Bu doğru mudur?
- Peygamberimizin tedavi şekillerini içeren güvenilir bir eser var mıdır?
- Aura nedir, ne değildir, dinle çelişir mi?
- Tedavi için insanı dondurmak günah mı?
- Gen modifikasyonu caiz olabilir mi?
- COVİD-19 aşısını yaptırmazsam dini bakımdan sorumlu olur muyum?