Aura nedir, ne değildir, dinle çelişir mi?
- Son zamanlarda oldukça karşıma çıkıyor bu kelime, tam olarak bilgi sahibi değilim, bu dinle çelişen bir şey mi?
Değerli kardeşimiz,
Biyoenerji tekniğinde, insanın fiziki bedenin dışında titreşimlerden oluşan, gözle görülmeyen enerji bedenleri olduğu düşünülmektedir. Bu anlayışa göre, her insanın bedeninde ve canlıların çevresinde kendilerini koruyan, 3 milimetre eninde bir elektromanyetik alan bulunmaktadır. Bu manyetik alan “aura” ismiyle adlandırılmaktadır. Yunanca bir kelime olan aura soluk manasındaki avra kökünden gelmektedir.
Yapmacık meditasyonlarla hayalî huzuru aramak yerine, “Dikkat edin kalbin huzuru Allah’ı zikretmekle olur.” mealindeki ayetin gösterdiği hakikati rehber edinerek, dinin emir ve yasakları çerçevesinde hakikî meditasyon ve istiğrak yoluyla transa geçmek ve huzura kavuşmak en makul en denenmiş bir yoldur.
Maddi hastalıkları tedavi etmek için fen bilimlerin ulaştığı her olumlu metod kullanılabilir; ancak manevi ilimleri sadece dini literatürde aramak gerekir.
Şifa maddi-manevi iyileşmeyi ifade eden bir kavramdır. Modern çağla birlikte dinden uzak bir şifa anlayışı inşa edilmektedir. Tarihsel süreçte inançlara göre şekillenen şifa kavramı sekülerleşmekte ve yeni modern şifacılık yönelimleri oluşmaktadır.
Son yıllarda New Age inançları içerisinde kabul edilen, modern şifacılık yönelimlerinden enerji şifacılığı yaygınlaşmakta ve bu şifacılık uygulamaları maddi-manevi hastalıklar, anlam krizleri, değersizlik, aile içi çatışmalar gibi birçok probleme çözümler vaat etmektedir.
Enerji şifacılığı geleneksel medya ve sosyal medya mecralarıyla sürekli reklam edilmekte ve hız çağının insanına, maddi-manevi problemlerinin birkaç seans enerji uygulaması yapılarak çözülebileceği imajı verilmektedir. Özellikle ülkemizde biyoenerji, theta healing, reiki, access bars, ho’oponopono ve EFT gibi enerji şifacılığı teknikleri popülerleşmekte ve hemen hemen her kesimden kişiler bu şifa tekniklerinin eğitimlerini almakta ve uygulamaktadırlar.
Batı toplumlarında ortaya çıkan New Age inanışları dünyanın her yerinde yaygınlaşmakta ve popülerleşmektedir. New Age inanışları bireyi merkeze alarak kutsallaştırmakta ve bireye sınırsız özgürlük vaadinde bulunan seküler kutsallıklar inşa etmektedir.
Aynı zamanda maneviyattan uzak kalan modern insana Şamanizm, Budizm, okültizm gibi birçok yapıyı bir arada sunarak senkretik ve hibrit bir model ortaya koymaktadır.
Özellikle eski Hint dinleri ve Uzak Doğu din ve mistik felsefeleri yeniden formülüze edilerek modern topluma modern pratikler şeklinde sunulmaktadır.
New Age inanışları ve bu inanışların içerisinde enerji şifacılığı, UFO gibi birçok yapı bulunmakta ve bu oluşumlar küreselleşen dünyada her türlü inanca hitap etmektedir. Enerji şifacılığı uygulamalarının dinlerden bağımsız olduğu düşünülse de aslında Uzak Doğu’nun mistik öğretileri ve Batı’nın modern söylemleriyle harmanlanarak din kavramı kullanılmadan yeni bir din anlayışı sunulmaktadır.
Ayrıca modern enerji şifacılığı muhafazakâr kişilere kendi inançlarına uygun üsluplar üretmekte hatta kitabi dinlerin kaynaklarından öğretiler sunmakta ve böylece sunduğu yeni anlayışın tüm kesimler tarafından kabul görmesini sağlamaktadır.
Modern dünya insanların inanç zeminlerini kayganlaştırmakta ve manevi boşluklar üretmektedir. Kâinat boşluk kabul etmediği gibi maneviyat da boşluk kabul etmemektedir. Ne yazık ki, manevi boşluklarını doldurmak ve manen tatmin olmak isteyen kişiler modern kutsal rehberlere yönelmektedir.
Enerji şifacılığı rehberleri bireylerin, inançlarına göre enerji şifacılığını yorumlayarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda hızlı olmanın ilkeleştiği modern dünyaya pratik ve hızlı çözümler üretmektedirler. Bu çözümler psikolojik terapi yaklaşımları tarzında yapılarak güven boyutu da oluşturulmaktadır. Manevi boşluklarını doldurmak, kendisini değerli hissetmek ve maddi konfor içerisinde yaşamak isteyen kişilere değerli hatta kutsal oldukları, hatalarının ya da kötü hissetmelerinin atalarının gerçekleştirmiş oldukları yanlış eylemlerden kaynaklı olduğu mesajı verilmektedir.
Ayrıca bolluk, bereket kavramları kullanılarak tamamen seküler dünyanın kapital talepleri ortaya konulmakta ve maddi zenginlikler için bolluk, bereket seansları düzenlenerek kanaat yerine sürekli isteme üzerine destekleme yapılmaktadır.
İslam inancıyla bağdaşmayan New Age inanışlarına, bir Müslümanın ihtiyacı olmaz, olamaz...
Detaylı bilgi için bk. Handan Yalvaç Arıcı, “Modern Şifacılık Yönelimleri”. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 19 (2021): 291-324.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- New Age (Yeni Çağ) nedir?
- Bakım evinde yaşamak istesem günah olur mu?
- Reiki, yoga, meditasyon gibi insandaki biyoenerji kullanımına dair uygulamalara İslam'ın bakışı nedir?
- Reiki, yoga, meditasyon gibi insandaki biyoenerji kullanımına dair uygulamalara İslam'ın bakışı nasıldır?
- Savaşmadığım için kendimi eksik hissetmem doğru mu?
- Kadın erkeğin nefesi, erkek kadının ruhudur, ne demek?
- Cehaletten daha çetin yoksulluk ve akıldan daha faydalı bir mal yoktur, anlamında bir hadis var mıdır?
- Üzerine okunmuş gıdaları yemenin dinimizdeki yeri nedir?
- Allah sadaka verenin ömrünü dilerse uzatır dilerse de uzatmaz mı?
- Havas ve tılsım kitaplarında olanları yapmak günah mı?