Yirmi yaş dişi veya kıllar evrimsel süreç mi?
- Bunlar gerçek mi? Bir arkadaş evrim hakkında bunları söyledi doğruluğunu öğrenmek için soruyorum.
1. 20 yaş dişleriyle ilgili: "Evrim teorisine göre, 20 yaş dişleri zamanla körelmiş yapılar olarak kabul ediliyor. Eskiden bu dişleri sert yiyecekleri çiğnemek için kullanıyormuş, ama artık çenemiz küçüldüğü için bu dişlere pek yer kalmıyor. Sence bu, evrimsel sürecin bir kanıtı olabilir mi?"
2. Vücut kıllarıyla ilgili: "Evrimsel bakış açısına göre vücut kılları, geçmişte sıcaklık düzenlemesi gibi işlevler görürken, günümüzde bu işlevlerin büyük kısmı önemini yitirmiş. İnsanlar artık kıllara eskisi kadar ihtiyaç duymuyor. Bu da evrimin bir sonucu olabilir mi, ne düşünüyorsun?"
Değerli kardeşimiz,
Yirmi yaş dişlerinin evrimle bir ilgisi yoktur. Biyolojide "körelmiş yapı" diye bir organ olmaz. Daha doğrusu canlının bedeninde gereksiz ve lüzumsuz bir organ bulunmaz.
Siz bilgisayarınızda bir Word doyası açıyorsunuz. Bu dosya içinde sizin programınız haricin bulunacak karakterler, yani virüsler o programı bozar. Çalışmaz hâle getirir. Her canlı vücudu böyle mükemmel bir Word dosyası gibidir. Öyle körelmiş, lüzumsuz artık organ bulunmaz. Bunu iddia edenler ya biyoloji bilmiyor ya da birilerini böyle hokkabazlıklarla ideolojik olarak yönlendiriyor.
"Kullanmamadan dolayı körelmiş organ" sözü 1800’lü yıllarda Lamarck tarafından ileri sürülmüştür. O, zürafaların boynunun başlangıçta küçük olduğunu zamanla boyunlarını devamlı uzatmadan dolayı boyunlarının uzadığını, kullanılmayan organların da körelmiş olarak yavrulara geçtiğini ileri sürdü. O zaman genetik yapı bilinmiyordu.
1860’lı yıllarda Weisman 20 döl boyunca farelerin kuyruğunu kesip çiftleştirdi. 21. dölde yine kuyruklu fareler meydana geldi.
Artık şimdi biliyoruz ki böyle bir canlının vücudundan kopan bir organ yavrularına geçmiyor.
Mesela, savaşta veya trafik kazasında kolu ya da bacağı kopan kimselerin çocuklarının bacak veya kollarında böyle bir noksanlık görülmüyor. Bir başka ifade ile bir canlının vücut hücrelerinde meydana gelen bir değişiklik yavrularına geçmez. Bu biyolojik bir kaidedir.
Ancak üreme hücreleri olan sperm ve yumurta hücrelerinde mayoz bölünme sırasında gen veya kromozom değişiklikleri yavrulara geçer.
Elin ya da kolun kullanılmaması ya da vücudundaki kılların zamanla görevi kalmadığından ortadan kalktı şeklindeki bir değerlendirme bilimsel değildir.
Evrim teorisi, yaratılış gerçeğini göz ardı eden ve tesadüflere dayanan bir görüştür.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kullanmadıkları halde, yarasalarda gözler olmasını evrime delil göstermeye çalışanlara karşı nasıl cevap vermeliyiz?
- Körelmiş organlar evrime delil olur mu?
- Evrimsel biyoloji, doğal seçilim baskısı, ara form ifadeleri doğru mu?
- Erkeklerde meme ucu varlığının hikmeti nedir?
- Evrimciler, canlılarda bulunan bazı organların işlevsiz olduklarını iddia etmektedir. Bu iddia doğru mudur?
- Balinalarda ayak kemiklerinin olması evrime delil teşkil etmez mi?
- İnsanda kuyruk geni bulunması evrime kanıt mı?
- Balinalarda ayak kemikleri, yılanlarda bel kemikleri, köpeklerin ayağındaki uzantılar evrime delil teşkil etmez mi?
- Kuyruk kısalması evrime delil olur mu?
- EVRİMİN DELİLİ OLARAK İLERİYE SÜRÜLEN ARA (GEÇİŞ) FORMLAR