İş yerinin aletini evde kullanmak helal mi?
- Fizyoterapist bir arkadaşımızın çalıştığı yerdeki masaj aletini getirip akşam bize uygulaması caiz mi?
- Bu cihaz o saatte kullanılmayacağı için sorun olmaz diyen de var ama kullanılmasıyla eskitme payı olacağı için kullanmak caiz olmaz diyen de var? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Değerli kardeşimiz,
Hayır, asla helal olmaz.
Hadis-i şerifte “Müslümanlar (sözleşmede kabul ettikleri) şartlarına bağlıdır.” diye ifade edilmiştir. (bk. Buharî, İcare, 14)
Fıkhın önemli bir düsturu olan bu kurala göre, şirketle / iş yeri ile böyle bir sözleşme yapılmadı ise ilgili aletleri işyeri dışında kullanmak caiz değildir; hem sözünden dönmek hem de kul / amme hakkına girmektir.
Demek ki önemli olan aletin eskiyip eskimemesi veya o saatte boş olup olmaması değil, dışarıda kullanmaya izin verilip verilmediğidir; izin yoksa dışarı çıkarmak ve kullanmak da helal olmaz, emanete hıyanet olur.
Bir Müslümanın asla aklından, kalbinden ve hayatından çıkarmayacağı hadis-i şeriflerden biri şöyledir:
"Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, vadettiğinde vaadinden döner, kendisine bir şey emanet edildiğinde emanete hıyanet eder." (Tirmîzî, İman, 14)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet