Yapılmayan Haccın karşılığı para mı?
- İmam Şafi Hazretleri ise, ayette geçen “deyn” (borç) kelimesini; Hem kullara ait, hem de Allah’a ait borçlar olarak tefsir etmiştir. İmam Şafi Hazretlerine göre; ölenin vasiyeti olmasa da, ödemediği zekât ve eda etmediği hac gibi Allah’a ait borçları mirastan çıkarılır. Bu hususta mirasçıların izin verip vermemesine bakılmaz.
- Gidilmeyen haccın borcu mirastan nasıl veriliyor onu anlamadım yani hacca gitmemenin bedeli olarak parasal karşılığı mi var Allah katında?
Değerli kardeşimiz,
Hayır, yapılmayan haccın karşılığı para değil, vefat eden kişi adına vekil olarak birinin gönderilmesi ve vefat eden kişi için hac yapılmasıdır.
Hanefiler dışındaki üç mezhep âlimlerine göre, ister vasiyet etsin ister etmesin, vefat eden kimsenin Allah’a ait borcun ödenmesi, varislere farz olan görevleridir. (V. Zuhayli, 10/7730-31)
İmam Şafi’ye göre, zekât, kefaret, hac gibi Allah’a ait borçların ödenmesi, kulların borçlarından daha önceliklidir. (bk. Muğni’l-muhtaç, 3/3-4; V. Zuhali, 10/7732)
Bu nedenle Şafilere göre, üzerine hac farz olduğu halde, haccetmeden vefat eden kişinin, bu konuda vasiyeti olmasa ve mirasının üçte biri hac masrafını karşılamasa bile, mirasçılar mirasın tamamı ile onun adına haccetmek veya ettirmekle yükümlüdür. Çünkü Hz. Peygamber (asm) haccı diğer kul borçlarına benzetmiş ve Allah hakkının ödenmeye daha layık olduğunu ifade etmiştir. (bk. Buhari, Cezaü's-sayd, 22; Tirmizî, Hac 85)
Vekâleten hac yapmanın caiz olduğu konusu fıkıh kitaplarında çok iyi bilinen bir husustur. Ölenin üzerinde kalan hac borcu da “vekâleten” yerine getirilecek bir görevdir. Yoksa, haccın yerine paranın sadaka edilmesi diye bir şey söz konusu değildir. Para verilse bile bu sadaka olur, ama hac görevi yerine gelmiş olmaz.
Hayatta iken hastalıktan dolayı bu görevi ifa edemeyen kimsenin, birine para vererek bu hac görevini vekâleten ifa etmesini istediği gibi, öldükten sonra da böyle bir borcu vekâlet şekliyle yerine getirilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Başkasının adına hac veya umre yapılabilir mi? Başkası adına, ibadet yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi verir misiniz?
- Hacca vekâletle gidecek olan kimsenin yapması gerekenler nelerdir?
- Erkeklerden istenmeyen şeyler, neden kadınlardan istenmiş?
- Namaz, oruç, zekât hac gibi ibadetlerde vekalet olur mu?
- Vekil, illa müvekkilin parası ile mi vekâleten hacca gidebilir mi?
- Çok ucuza vekil hac yaptırmak caiz mi?
- Yaşlılıktan dolayı hacca gidemeyen kişi ne yapmalıdır?
- Hac Ayları Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır. Halbuki Haccın olduğu ay bir tanedir?
- Erkek hanımını hacca götürmek zorunda mı? Yani, gerekli zenginliğe ulaşmış bir ailede, koca kendisi hacca giderken hanımına "Ben seni hacca götürmek zorunda değilim." demesi normal mi?..
- İslam, neden herkesin gerçekleştiremeyeceği bir ibadeti (haccı) şart koşmuş?