VPN uygulamasının kullanımının dinimizde bir sakıncası var mı?

VPN uygulamasının kullanımının dinimizde bir sakıncası var mı?
Tarih: 01.10.2022 - 07:24 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben VPN Uygulaması yapmayı ve uygulamamı yayınlayarak bu uygulama üzerinden para kazanmayı düşünüyorum.
- Ben VPN uygulamasını yapmadan önce sizlere danışmak istedim. Belki de yapılacak olan projeyi milyonlarca insan indirecek, ahiretimi tehlikeye atmak istemiyorum.
- Kazandığım para helal olur mu?
1. VPN nedir?
- Sanal özel ağ anlamına gelen VPN, internete güvenli ve özel bir bağlantı kuran bir hizmettir.
- VPN, kişisel verilerinizi ve iletişiminizi korumak, IP adresinizi gizlemek ve herkese açık Wi-Fi ağlarını güvenle kullanmanıza izin vermek için şifreli bir tünel oluşturur.
2. VPN ne yapar?
- VPN'ler, IP adresinizi VPN sunucusu tarafından sağlanan farklı bir IP adresinin (genellikle dünyanın başka bir yerinde) arkasına gizler. - VPN'ler, internet bağlantınızdan geçen verilere bir şifreleme katmanı ekleyerek çalışır.
- VPN kullanmanın birçok avantajı vardır
3. VPN'ler şunları yapmanızı sağlar:
• İnternet bağlantınızı şifreleyin.
• Verilerinizi halka açık Wi-Fi ağları üzerinden koruyun.
• Özgürce akış yapın ve konum tabanlı içerik bloklarını dolaşın.
• Engellenen web sitelerine erişin.
• İnternet sansüründen kaçının.
• ISP takibinden kaçının.
• Fiyat ayrımcılığını önleyin.
- Bir VPN bağlantısı yalnızca tarama ve diğer web trafiğinizi şifrelemekle kalmaz; Sanal çevrimiçi konumunuzu değiştirmek için ayarlarınızı yapılandırmanıza izin vererek daha özgür bir internete erişmenizi sağlayabilir.
- Bu güvenlik ve esneklik kombinasyonu, VPN'leri son derece çok yönlü hale getirir.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam hukukunun iktisat için getirdiği temel prensiplere aykırı olmadıkça, yalan beyan, evrakta sahtecilik, aldatma, olduğundan farklı gözükme gibi yollara başvurulmadıkça, yasal yollar dahilinde yapılan ticari faaliyetler dini açıdan sakınca oluşturmaz.

Bu bağlamda bahse konu güvenli internet imkânı sunan uygulama yasal mevuzat çerçevesinde yapılıyor ve usulüne uygun şekilde satıma sunuluyorsa, bu durumda kazanç caiz olacaktır.

Dinen meşru alanlarda kullanılmak üzere üretilen bir ürünün meşru olmayacak şekilde kullanılması, bunu satın alan kişinin kendi sorumluluğundadır.

Dolayısıyla İslam ticaret esasları göz önünde bulundurularak yapılan işlemler caiz; ahlak, hukuk ve fıkıh kurallarına aykırı işlemler ise caiz değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

talhagercek680_...

Güvenli internet imkanı dışında mesela ülkemizde kullanıma sunulmayan hizmetlere örneğin film dizi platformlarına o hizmetlerin yayınlandığı ülkedeymiş gibi görünerek erişilebiliyor. Hizmetler ülkeniz tarafından yasaklanmış değiller sadece henüz ülkemizde kullanıma açılmadılar. Bu yalan söyleyerek erişim izni verilmeyen bir şeye erişmek gibi olup caiz olmaz mı?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Bu amaçla yapılan kullanımda bir sakınca yoktur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun