Vergi kaçıran yerde çalışmak günah mı?
- Özeldeki patronlar vergiler çok yüksek diye ödemediklerini söylüyorlar. Biz hekimler buna rağmen o kliniklerde çalışırsak kamunun kul hakkına girer miyiz?
- Ben özel sektörde çalışmak isteyen bir hekimim. Patronlara devletin istediği vergileri ödüyor musunuz diye sorduğumuzda genel kanı tamamının ödenmediği yönünde. İstenen verginin tamamı ödenirse kendisinin kâr edemeyeceğini, kliniğin ayakta kalamayacağını ifade edenler var toplumda.
- Araştırdığımda, vergiyi ödemesi gereken, patronlar yani klinik sahipleri. Biz ise o klinikte hekim olarak hizmet veren kişiler oluyoruz. Bildiğim kadarıyla hekimlerin herhangi bir vergi mükellefiyeti yok. Ama benim bildiğim dinimizde vesile olan yapan gibidir diye bir hüküm var. Yani düşündüğüm zaman, hekimler eğer burası vergisini tam olarak ödemiyorsa ben burada çalışmıyorum dese bütün klinikler çok çok az bile kâr etse vergi ödemek zorunda kalır. Ama patronlar vergi ödemeyip, çalışanlar da vergi ödenip ödenmemesini umursamadığında bu çark vergi ödenmeyen bir çark şeklinde devam eder.
- Yani çalışanların bu konuda hassasiyet göstermemesi, patronların da bu konuda rahat olmasına sebebiyet verebilir. Bu noktada sanki bu koşullarda çalışarak devam eden de vergi kaçırmaya vesile olduğu için, o da vergi kaçırma günahına yani toplumun kul hakkına girmiş gibi sayılır mı ahirette?
- Veya özel klinikler vergi kaçırıyorsa, Rabbimiz "Öyleyse reddetseydin, devlete atanmaya çalışsaydın, devlette çalışsaydın" der mi?
- Bu konuda kimseden net cevap alamadım sizden açıklayıcı, net, anlaşılır, ikna edici bir cevap rica ediyorum Allah rızası için.
Değerli kardeşimiz,
Özel klinikte doğru dürüst çalışıp ücretini alan doktor, patronun vergi kaçırmasından sorumlu olmaz.
Geriye, günah işleyeni engelleme (emir bi’l-ma’rûf nehiy ani’l-münker-iyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışmak) vazifesi kalır. Bu vazife de meşru sonuç alınabilecek şekilde yapılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Vergi iade için yatırılan faturalarda bizim olmayan faturaları almamız doğru mu? Biz alışverişlerimizde fatura almazsak o iş merkezi de vergisini eksik verirse biz de vebal altına girer miyiz?
- Vergi kaçırmak caiz mi? Sadaka olarak verilen para vergi yerine geçer mi?
- Vergi kaçırmak caiz midir?
- Patronun / iş verenin talimatıyla yalan söylemek durumunda kalınırsa günah olur mu?
- Almanya’da vergi dairesinde çalışmak haram mı?
- Zekatımızı yardım kuruluşlarına verdikten sonra, zekat miktarını vergi formunda bildirip vergi iadesinden yararlanabilir miyiz?
- MÜŞÂREKE (Ortaklık)
- MÜŞÂREKE (ORTAKLIK)
- Sermayeyi verip işi takip eden kişi ile ortaklık sonucu elde edilen kâr ortak şekilde paylaşma, zararı da onun karşılaması şeklinde yapılan akit caiz midir?
- DÜŞÜK YAPMA