Vergi iade için yatırılan faturalarda bizim olmayan faturaları almamız doğru mu? Biz alışverişlerimizde fatura almazsak o iş merkezi de vergisini eksik verirse biz de vebal altına girer miyiz?

Tarih: 31.12.2006 - 20:59 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yaptığımız alışverişlerin fiyatından daha yüksek bir rakamla kesilen fişlerin alınıp, bundan da vergi iadesi alınması caizdir. Vergi iadesi devletten çalınmamakta, devlet bunu bilerek vermektedir. Hatta aldığının belki, sadece yarısını iade etmektedir. Bu yüzden alınmasında bir mahzur yoktur.

Eksik kalan faturaların başkasından tamamlanmasının da sakıncası yoktur. Çünkü bu iadeyi veren devlet bunu şart koşmamakta sadece maaşından fazla olanı kabul etmeyeceğini söylemektedir. Onun için önemli olan, belli miktarda KDV'nin yatırıldığının faturalarla ibraz edilmesidir. Faturalar sahte olmadıktan ve KDV ye tabi özel fatura olduktan sonra, şuradan ya da buradan olması önemli görülmemektedir. Herhangi bir mal almadan fatura atmakta da durum aynıdır. Yani iadeyi veren taraf (meselâ devlet) bundan zarar değil kâr etmektedir ve eğer sorulsa kabul edeceği açıktır. Çünkü karşılıksız fatura verdiği sanılan esnaf aslında bunu karşılıksız veriyor değildir, bir başkasına vermesi gerekip de vermediği faturayı vermektedir ki, bu da devletin işine gelir ve karşılığında alınan vergi iadesi haksız yere alınmış olmaz, helal olur (Allah'u a'lem). (Prof. Dr. Faruk Beşer, Fetvalarla Çağdaş Hayat)

Fiş kesmemek, vergi kaçırmaya sebep olacağından caiz değildir. Bu bakımdan alışverişlerimizde fiş almaya dikkat etmek gerekir. Fiş kesilmediği zaman alıcı mesul olmasa da satıcı vergi kaçırdığından dolayı mesul olur. Yaptığımız alışverişlerin fiyatından daha yüksek bir rakamla kesilen fişlerin alınması caizdir.

Vergi vermek kişinin topluma karşı sosyal bir görevidir. Bu nedenle vergi kaçırmak caiz değildir. Vergi kaçıran kişi üzerine kul hakkı geçirmiş olur. Buna göre vergi kaçırma:

1) Bir iş yerini alırken fiyatını düşük göstererek vergi kaçırmak caiz değildir.

2) Bir dükkanı satın alırken yapılan vergi kaçırmanın hükmü ile satarken vergi kaçırmanın hükmü aynıdır.

3) İşyeri sahibinin vergi kaçırmasından, o iş yerinde çalışan işçilerin herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır.

4) Vergi kaçakçılığı yaptığı bilinen işyerinde çalışan işçilerin yapmış oldukları ibadetleri sahihtir.

5) Vergi kaçıran bir kimsenin diğer kazançları haram olmaz; kaçırdığı vergi miktarı haram olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun