Türklere neden bir kitap inmedi?
- Belirli bir topluluğa Kuranı Kerim gibi kitaplar indi peki neden Türkler gibi çok yere yayılmış bir topluma ilahi bir kitap inmedi?
- Türkler birçok yere yayılan bir topluluk bu yüzden İslam dinini pek çok yere yayabilirdi. Bunu ve ilahi kitaplar neye göre iniyor merak ediyorum?
Değerli kardeşimiz,
Türklere kitap verilip verilmediğini bilmiyoruz.
Fakat;
“Doğrusu biz seni hak ile desteklenmiş bir müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Hiçbir ümmet yoktur ki içlerinden bir uyarıcı gelip geçmemiş olsun.”(1),
"Şüphesiz biz her ümmete -Allah'a kulluk edin ve tağuta / putlara ibadetten kaçının- diye bir peygamber gönderdik."(2)
mealindeki ayetlerin ve benzeri ayetlerin zahiri ifadelerinden her bir ümmete mutlaka bir peygamber gönderildiğini anlamak mümkündür.
Bununla beraber, rivayetlere göre, insanlık tarihi boyunca 124 bin peygamberin gönderildiğine dair bu sayı hadiste rivayet edilmiştir.(3)
Buna mukabil hadis rivayetlerinde gönderilen kitapların sayısı 104’tür.
Kaynaklarda yer alan ve zayıf olduğu kabul edilen bir rivayette Ebû Zer el-Gıfari’nin Allah’ın resullerine kaç kitap gönderdiği sorusuna Hz. Peygamber (asm) 104 cevabını vermiş, bunlardan 10 sahifenin Âdem’e, 50 sahifenin Şit’e, 30 sahifenin İdris’e, 10 sahifenin İbrahim’e verildiğini, ayrıca Tevrat, İncil, Zebur ve Kuran’ın indirildiğini belirtmiştir.(4)
Peygamberlerin sayısı ile kitapların sayısı arasında görülen bu muazzam fark, açıkça gösteriyor ki, uyarıcı peygamberlerin gönderildiği her ümmette mutlaka bir kitap gönderilmiş değildir.
Nitekim Hz. Musa’dan sonra gelen ve İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerin de kaynak kitapları Tevrat olduğu bilinmektedir.
Burada şu noktalara dikkat etmekte fayda vardır:
a) Ayetlerde gönderildiği bildirilen uyarıcı peygamberlerin kavimleri için “millet” değil “ümmet” sözcüğü kullanılmıştır.
Dolayısıyla bu ayetlerden “coğrafya, din, kültür sosyolojisine göre değil” de “Türk, Kürt, Fransız, Alman, İngiliz” gibi soy kütüğüne göre bir yorum yapmak isabetli olmayabilir.
b) Ayetlerde özellikle “Nezir = uyarıcı” sözcüğünün kullanılması, bunların nübüvvetin tüm cihazlarına sahip kimseler olmayabileceğine işaret sayılabilir.
Dolayısıyla küçük bir köyde, küçük bir mezrada görevleri ona göre küçük olan, hatta yalnız kendi ailesinin eğitimi için bir uyarıcının bulunması da bu ayetin doğruluğunu tescil edebilir.
c) Nahl suresinde olduğu gibi, “resul” kelimesinin kullanıldığı yerde bu kelimenin “nekre” olarak zikredilmesi de bilinen meşhur bir peygamberin olmayabileceği, muhatapları olan ümmetin de din ve ahlak eğitimi bakımından bu unvanı aldığına işaret sayılabilir.
d) İmam Rabbani ve Bediüzzaman Hazretlerinin şu tespitleri de yukarıda yapılan açıklamaları teyit etmektedir:
“İmam-ı Rabbanî hem delile hem keşfe istinaden demiş ki: Hindistan'da çok nebiler gelmiştir. Fakat bazılarının ya hiç ümmeti olmamış veyahut mahdud birkaç adama münhasır kaldığı için iştihar bulmamışlar veyahut nebi ismi verilmemiş.”(5)
Hülasa:
Türklere, zahiren kendilerine bir kitap ve peygamberin gönderilmediğini düşünüp ilahî kadere itiraz kokusu veren bir kuruntuya girmek yerine, Arap kavminden sonra dünyada kâinatın Efendisi Hz. Muhammed’e (asm) hayırlı bir ümmet olması, bütün kitapların en üstünü olan Kuran’a 500 yıldan fazla hizmet etmesinin Allah’ın bir ikram ve ihsanı olarak düşünüp ona gereken şükrü yapamadıklarını tefekkür ederek Allah’tan özür ve af dilemeleri, onlara daha fazla yakışır.
Kaynaklar:
1) Fatır, 35/24.
2) Nahl, 16/36.
3) bk İbn Hanbel, Müsned 5/265-266; İbn Hibbân, 2/77.
4) bk. Taberî, Târîħ, I, 312-313; Suyutî, ed-Dürrü'l-mensur, 8/ 489; Alusî, Rühu'l-meani, 15/141-142; Zemahşerî, 6/ 360.
5) Nursi, Mektubat, s. 386.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an-ı Kerim'de Orta Doğu'da gönderilen peygamberlerin isimlerinin geçmesi, Tevrat'tan kopya edildiğinin göstergesi değil mi? Kur'an'da her kavme peygamber gönderildiğinden bahsediliyor, neden sadece Orta Doğu bölgesine gönderilen peygamberlerden örnek?
- Kuran önceki kitaplardan mı alınmıştır?
- Allah, neden herkesle kişisel olarak konuşmuyor, mesajını iletmiyor?
- Kuran'da “ümmet” kavramı hangi manalarda kullanılmıştır?
- Kur'an-ı Kerim Araplara Arapça indirildi, Türklere de Türkçe inmesi gerekmez miydi?
- Mucize Haktır- 2. Bölüm: Mucize verilmesinin sebebi ve mucizeye olan ihtiyaç
- "Her ümmetin bir peygamberi vardır..." (Yunus, 10/47) ayetine göre, fetret devrinde ümmetlere peygamberlerin gelmemesi çelişki olmaz mı?
- Belirli bir kavime peygamber gönderildiğinde diğer kavimler ne yapıyordu? Diyelim ki Hz. İsa (a.s.) belirli bir kavme gönderilen bir peygamberdir. Onun gönderildiği kavimin dışındaki bütün kavimler hak yolunda mıydılar? Yani namaz kılan, oruç tutan,..
- 8000 peygamberin geldiği rivayet sahih mi?
- PEYGAMBERLERE İMAN