Tövbe etmenin günahı affettirmesinden başka faydaları nelerdir?

Tarih: 19.06.2014 - 09:48 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Mesela, tövbe etmek, fiziksel ya da psikolojik hastalıklara, fakirliğe, belalara vs. iyi gelebilir mi?
- Mesela kişi tövbe etmekle Allah’tan şifa bulabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

a) Tövbe eden kimse tarafından işlenen suçun cezası affedilecektir.

“Kim yaptığı zulüm ve haksızlıktan sonra tövbe edip halini ve işini düzeltirse, Allah tövbesini kabul eder; çünkü Allah gafurdur, rahimdir / çok affedicidir, pek merhametlidir.” (Maide, 5/39)

mealindeki ayet ve benzerlerinde bu gerçeğe vurgu yapılmıştır.

b) Tövbe etmek affa vesile olduğu için, cehennemden kurtulmak ve cennete girmeyi kazandıracaktır.

“(Küfürden) tövbe ederek  iman eden, güzel ve makbul işler yapan kimseler kurtuluşa eren kimselerden olmayı umabilirler.” (Kasas, 28/67)

mealindeki ayet ve benzerlerinde bu gerçeğe işaret edilmiştir.

c) Tövbe eden kimse Allah’ın yalnız affını değil sevgisini de kazanacaktır.

“Allah tövbe edenleri sever, temizlenenleri de sever.” (Bakara, 2/222)

mealindeki ayette bu hakikatin altı çizilmiştir.

“Günahlardan tövbe eden kimse hiç suç işlememiş gibi olur.” (bk. Mecmmau’z-Zevaid, h. no.17526)

manasındaki sahih hadis-i şerifte de bu tema işlenmiştir.

d) Tövbe etmek psikolojik olarak insanın iç aleminde bir rahatlama sağlayacaktır. Çünkü suç işleyen kimse, işlediği suçun baskısını hep hissedecektir. Bu sebeple bu baskıyı hafifletmeye yönelik olarak suçunu birilerine itiraf etmekle vicdanına ağır baskı yapan bu psikolojik baskıyı hafifletecektir.

İslam dini,  insanın onurunu göz önünde bulundurduğu için onun gizli günahlarını başka insanlara açmasına izin vermediği için  bunu Rabbine açmasıyla bu baskıdan kurtulacaktır.

e) İnanan insan için her günah fırtınalı bir kış, her tövbe çiçek açan bir bahar mevsimidir. Çünkü inanan kişi işlediği günahtan ötürü iman ettiği cezayı düşündükçe huzursuz olacaktır. Tövbe ise bu huzursuzluğun kalkmasına yardımcı olacaktır. Çünkü ayet ve hadislerde samimi tövbe edenlerin günahlarının bağışlanacağına dair müjdeye mazhar olmak büyük önem arz etmektedir.

Kişi vadedilen bu ilahi sözün tecelligâhı olan tövbe atmosferine girdikçe, günahın soğuk çehresinden uzaklaştığını, ilahî rahmetin kucağına sığındığını hissedecek ve büyük bir korkudan kurtulacak ve içinde ümit çiçeklerinin açılmasıyla iç dünyası bir bahar mevsimi yaşamaya başlayacaktır.

f) Tövbe etmek aynı zamanda bir duadır ve kişi dua ile Yaratıcısı'na yaklaşmaktadır. Çünkü burada suçluluk duygusu yaşayan ve yoğun bir korku çemberinde yer alan kişinin yalvarması ve bağışlanma ümidi vardır. Ve tövbe ile kişi yaşadığı kaygı ve korkudan kurtulmakta ve Allah'a güvenmektedir.

g) Tövbe insandaki bilinç seviyesini yükseltir ve farkındalık kazandırır. Kişi hayatını daha iyiye taşımak için çaba gösterir ve Yaratıcısı'na yakarır. Tövbede kişinin inandığı değerlerle kendi arasına başka bir insanın girmesi söz konusu değildir. Burada kendi özgün benliği ile Allah arasındaki ilişkiyi insan bizzat kendisi kuruyor. Tövbe davranışıyla da bir halden başka bir hale dönüşünü kazandırır.

h) Tövbe eden kişi bağışlanacağını umduğundan daha rahattır ve umutludur. Çünkü insan, günahını hatırladıkça korku, endişe ve tedirginlik içinde yaşar ve neden böyle yaptım diye düşünerek kendini suçlar. Bağışlanma duygusu ise kişinin hem kendine olan öfkesini iyileştirir hem de geleceğe umutla bakmasını sağlar.

Rabbimiz hepimize böyle baharları yaşatsın inşaallahurrahman!

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun